Генерални секретар Међународне кошаркашке федерације ФИБА Андреас Загклис посетио је данас у друштву директора ФИБА за националне федерације и спортског директора ФИБА Зорана Радовића „Кућу кошарке“. Угостио их је генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Златко Болић.

Загклис је Болићу уручио поклон ФИБА Кошаркашком савезу Србије – спомен плочу са ликом легендарног Боре Станковића, уз жељу да она једног дана краси улаз у Tренажни центар КСС.

– Пре свега, морамо да честитамо вашем Савезу на великом успеху на Европском првенству за жене, што је веома важно… То је још један корак у промоцији женске кошарке у Србији. Ево нас сад на последњем кораку – квалификационе фазе за пласман на Олимпијске игре, а ова недеља је екстремно битна за све чланове ФИБА породице. Сазнаћемо последња четири тима која су се квалификовала за Токио, захвални смо на сарадњи коју имамо са Кошаркашком федерацијом Србије по питању овако важног догађаја који има квалитет „малог“ Светског првенства. Ово је моја прва посета вашој земљи од како је почела Ковид19 пандемија, а након смрти почасног генералног секретара господина Боре Станковића. Данас смо обишли његов гроб, а ФИБА је донирала КСС спомен плочу којом желимо да сачувамо сећање на овог изузетног човека светске кошарке који је имао изузетне заслуге за кошарку у бившој Југославији и Србији, али и невероватан утицај на целукупну светску кошарку. Веома сам срећан што сам се састао са генералним секретаром КСС Златком Болићем, како бих му предао ову спомен плочу за коју се надам да ће се у будућности  налазити на улазу у тренажни центар Кошаркашког савеза Србије – рекао је генерални секретар ФИБА Андреас Загклис.

Болић је узвратио малим поклоном Загклису…

– Захваљујем се генералном секретару ФИНА господину Андреасу Загклису на одвојеном времену да посети нашу „Кућу кошарке“. Част нам је што смо добили на поклон ову спомен плочу коју ћемо окачити на наш будући Национални тренажни центар који ће бити изграђен. Током посете Загклиса разговарали смо о кошаркашким темама. Честитао нам је златну медаљу на женском Европском првенству у Валенсији и на успешном почетку организације Олимпијског квалификационог турнира. Остале теме су биле шта ће се дешавати на предстојећим Олимпијским играма у Токију, планови КСС, планови ФИБА… Генерални секретар ФИБА је обишао „Кући кошарке“, био је одушевљен пехарима и историјатом Кошаркашког савеза Србије. Отишао је у одличном расположењу, уз договор да се видимо вечерас на утакмици Србија – Доминиканска Република… – прича Болић.

Пре посете Кошаркашком савезу Србије, Загклис је из великог пијетета према лику и делу Борислава Боре Станковића изразио жељу да посети његов гроб и ода му почаст, што је и учинио у друштву Зорана Радовића и нашег кошаркашког радника Љупчета Жугића.