Србија У20 – Финска У20 74:68 (17:19, 17:17, 28:18, 12:14)

Мушка У20 репрезентација Србије остварила је и трећу победу у такмичењу по групама на Европском првенству Б дивизије у Тбилисији. У својеврсном дербију Ц групе, наш тим је савладао Финску и практично обебзедио прву позицију пред четвртфинале.

На Шампионату у Тбилисију следи слободан дан, следећи ривал Србије – у уторак од 19 часова – биће Швајцарска.

После изједначеног првог полувремена, Србија је у трећем периоду почела да се одлепљује. Тачније, прво је серијом 7:0 заостатак од пет поена (34:39) претворила у вођство (41:39). Затим еј побегла на 57:48, водила и 60:53. Међутим, Финска се сваки пут враћала, да би се коначно на последњи мали одмор отишло са осам разлике за наш тим – 62:54.

Није ту био крај, јер Финска је опет узвратила, овог пута серијом 8:2, којом је отворила последњи перио и спустила наш капитал на само два поена – 64:62.

Кошгетерски пост Србија дугачак скоро три минута прекинуо је Лука Пауновић и налет Финске је (опет) одбијен. Медаревић је додао још два поена, али је опасност и даље постојала, што је селектор Владимир Јовановић покушао да отклони тајм-аутом после тројке којом се Финска држала у игри – 68:65, на 2,27 минута до краја.

Не тако сигуран напад Србије, али добра контрола дефанзивног скока, па половични Медаревић са пенала, наши момци су држали дистанцу. Али, нова тројка Финске вратила је драму. Пред последњи минут било је 69:68.

На линији пенала завршио је Шарановић, погодио је само прво, али је Мушикић је био сјајан у одбрани, Алекса Ковачевић сигуран из продора и Србија је опет била два поседа далеко – 72:68, да би потом Петар Ковачевић – такође са пенала – ставио тачку на меч.

Са по 13 поена, најефикаснији у нашем тиму били су Никола Шарановић и Петар Ковачевић, двоцифрен је био још Лука Пауновић са 10 поена.

Комплетну статистику можете видети овде.

Photo by FIBA