Женска У16 репрезентација почела је припреме за Европско првенство Б дивизије у Подгорици (18-27. август). Прву фазу припрема наш тим ће обавити на Дивичибарама, где ће остати до 29. јула и одиграти две пријатељске утакмице, против селекције Турске, 27. и 28. јула

Други део припрема биће обављен у Бањи Ковиљачи, од 1. до 16. авугста, током кога су планиране утакмице са репрезентацијама Румуније (5. и 6. августа) и Велике Британије (11. и 12. августа).

На жалост, и пре него што су припреме почеле, појавили су се проблеми. Биљана Станковић, селекторка У16 тима Србије је објаснила:
– Катарина Тучић није прошла лекарске прегледе. Срећом, то су решиви проблеми, али сада није добила зелено светло, док је Андреа Недељковић доживела повреду предњих укрштених лигамената. То ми је потпуно променило планове, јер су то биле две играчице које сам видела чак и међу 12, а посебно јер играју на центарским позицијама где сам планирала да базирам игру. Али, такве ствари се дешавају. Најбитније ми је да деца буду здрава, а ми ћемо систем већ променити и прилагодити новој ситуацији.

Међутим, од једног се неће одустајати, каже селекторка:
– Одбрана је број један. И трачање, брза игра са што мање комбинација, а више полуконтри. Јесте да сам морала да бацим све папире са плановима које сам спремала, али имам сјајан стручни штаб на челу са мојим ментором Зораном Тиром, са којом радим већ седам година. Ту је и Весна Џувер, искусни тренер… Решићемо проблеме. Пре свега, желим да припреме прођу без проблема, без повреда, а уопште не сумњам да ће деца дати све од себе. Већ су се доказале у својим клубовима. Испоштовале су и програм припрема, дошле су спремне. Са нестрпљењем очекујем да кренемо са радом.

У Подгорицу, на Европско првенство, наш тим путује 16. августа. У такмичењу по групама играће против селекција: Холандије, Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Ирске. По два тима из обе групе избориће пласман у четвртфинале. У А дивизију иду финалисти.
– Од КСС немамо оптерећење да се вратимо у А дивизију, али ја сам увек била амбициозна, и као играчица, и ја идем на Европско првенство са идејом да се вратимо у А дивизију. То је мој циљ. Мислим да сам то пренела и на девојке. Што се видело и прошле године када смо на ФИБА челенџер отишле да победимо макар једну утакмицу, а играле смо за прво место са Шпанијом. Очекујем добар рад, супер атмосферу. Нећу да прогнозирам ништа, не волим то да радим, али бих волела да се вратимо у А дивизију, јер то заслужујемо. Неће бити смак света чак и ако не успемо, али ми ћемо дати све од себе. Требаће и мало среће, да се  сви фактори да се споје.

На списку позваних играчица су:
Миња Аранђеловић, Арт баскет
Тара Дацић, Црвена звезда
Ана Јованов, Црвена звезда
Мина Ђурђевић, Црвена звезда
Лана Марић, Војводина 021
Јана Весић, Арт баскет
Имана Ћосовић, Радивој Кораћ
Ана Лазаревић, Визура
Теодора Симончевић, Арт баскет
Јована Поповић, Врбас
Иванка Ивановић, ВБА, Аустралија
Лана Брењо, Феникс Бања Лука
Јана Мбомбо, ЛДЛЦ Лион, Француска
Маша Јовановић, Тарб, Францускка
Миа Бикицки, Ратгебер академија, Мађарска
Андријана Урошевић, Арт баскет

СТРУЧНИ ШТАБ
Биљана Станковић, селекторка
Зоран Тир, стручни саветник
Весна Џувер, помоћни тренер
Милан Милановић, помоћни тренер
Лука Јојић, физиотерапеут
Душан Којић, тим менаџер