Женска репрезентација Србије до 18 година, отпутовала је у Чешку – Клатови – где ће од 27. јула до 1. августа, учествовати на ФИБА Челенџеру, једном од неколико турнира који се овог лета играју уместо Европског првенства, пошто су сва званична такмичења отказана због нестабилне епидемиолошке ситуације.

Прет пут у Чешку, селектор Милан Видосављевић, одредио је тим који ће представљати Србију на овом турниру. То су: Јована Боричић, Ања Буквић, Марина Марчетић, Невена Росић, Дуња Продановић, Анђела Матић, Јована Спасовски, Дуња Зечевић, Бојана Талијан, Сара Васиљевић, Јана Милинковић-Савић и Миљана Ћаћић

Селектор Видосављевић сумирао је урађено у припремном периоду и причао о очекивањима од турнира.
– Задовољан сам. Урадили смо доста тога. Девојке су пружиле максимум и на то сам поносан. У самом старту имали смо сужен избор у састављању екипе, пре свега због повреда одређених играчица, али сматрам да ових 12 могу да одговоре задатку. Интересантан податак је да ове године имамо чак девет девојака које ће први пут наступити за своју државу на неком такмичењу. Управо то би требао да нам представља и неки додатан мотив да на овом Челенџеру пружимо свој максимум и на прави начин одговоримо на изазов који је пред нама.

Наше девојке такмичење отварају против селекције домаћина, у уторак од 19,30 часова. Следе дуели против, редом: Литваније, Мађарске, Ирске и Турске.
– Пред нама су утакмице са изузетно квалитетним противницима, Литванија као европски шампион пре две године у овој генерацији, Ческа као домаћин , Мађарска као држава која доста улаже у спорт и последњих година постиже врло добре резултате, па Турска и Ирска.

О дометима Србије у таквој конкуренцији, Видосављевић је рекао:
– Сматрам да Србија може много да добије на овом турниру, не само резултатски, већ да правим приступом и борбеношћу можемо да остваримо велики залог за будућност, а пре свега за следећу годину, када ће, надам се, бити Европског првенства. Очекује нас веома квалитетан турнир са екипама које су из А дивизије, што је у овом тренутку за нас одлична прилика да се измеримо са тим екипама и видимо где смо.

Уз селектора Видосављевића, у стручном штабу репрезентације Србије до 18 година су и асистенти Павле Рогановић и Немања Ћулафић, Небојша Милановић, кондициони тренер, Милица Радоњић, физиотерапеут и Јелена Поповић, тим менаџер

ФИБА Челенџер у Чешкој

Прво коло (27. јул)
13,30: Мађарска – Турска
16,30: Ирска – Литванија
19,30: Србија – Чешка

Друго коло (28. јул)
13,30: Турска – Ирска
16,30: Литванија – Србија
19,30: Чешка – Мађарска

Треће коло (29. јул)
13,30: Турска – Литванија
16,30: Мађарска – Србија
19,30: Ирска – Чешка

Четврто коло (31. јул)
13,30: Литванија – Мађарска
16,30: Србија – Ирска
19,30: Чешка – Турска

Пето коло (1. август)
11,30: Ирска – Мађарска
14,30: Турска – Србија
17,30: Чешка – Литванија