Женска У20 репрезентација Србије отпутовала је у Шопрон, где ће од 8. до 16. јула бити одржано Европско првенство. У првој рунди такмичења, наше девојке биће у групи са селекцијама Летоније, Португалије и Ирске.

Пред пут у Мађарску, селектор Бојан Јанковић одредио је тим који ће представљати Србију у Шопрону. Ту су следеће играчице: Анђела Матић, Исидора Трипковић, Мона Зарић, Марина Марчетић, Тамара Чорто, Ања Буквић, Милица Поповић, Милица Матић, Јована Боричић, Марта Јовановић, Невена Вучковић и Невена Росић.

Уз селектора Бојана Јанковића, у стручном штабу су и: асистенткиње Дајана Бутулија и Денијел Пејџ, кондициони тренер Јелена Павићевић, доктор Сузана Милутиновић, физиотерапеут Мирко Алексић и тим менаџер Јелена Цветковић.

Последњи филтер нису прошле Марина Давинић и Тамара Веселиновић.
За ових 25 година колико се бавим тренерским послом, то ми је била најтежа одлука. Волео бих да је свих 14 девојка могло да крене на такмичење, јер су залагањем и начином на који су приступале обавезама све заслужиле да буду у тиму – рекао је селектор Бојан Јанковић.

Припреме је оценио као веома добре. Посебно део на Златибору, где је одиграно и неколико пријатељских утакмица.
Девојке су веома добро радиле, трудиле су се и на томе баш ништа не може да им се замери. После Златибора два дана смо радили у Визури, имаћемо још један дан за тренинг у Шопрону, па крећемо са утакмицама.

Наш тим у првом колу Д групе, у петак од 13 часова, игра против Летоније.
То ће бити најтежа утакмица у групи. Мада, на Европском првенству нема лаких мечева. Ирска, као и Португалија, игра изузетно агресивно. Летонке су мало мање агресивне у одбрани, али читава њихова петорка добро шутира за три. Спремамо се за то. Понављам, то ће бити најјача утакмица у групи, али ми се припремамо за све три, полако улазимо у ритам. Трудићемо се да недостатак висине надоместимо агресивном одбраном, мало јаче преко целог терена. Она препознатљива игра наше сениорске репрезентације. Желимо да будемо што агресивнији и да из те одбране добијемо добар напад. Током припрема смо пробали разне комбинације, на неким стварима морамо још да радимо, али смо генерално постигли оно што смо желели.

О амбицијама на предстојећем Шампионату, Јанковић је рекао:
Увек сам био велики оптимиста, можда некада и превелики. Али, тешко ми је да сада причам о неким циљевима. Из улоге првог тренера мало другачије гледам. За почетак циљ је да опстанемо у А дивизији. То је најважније. Лично, волео бих да се се пласирамо у четвртфинале, али јако је рано причати о томе. Погледали смо велики број утакмица. Пејџ, Бутулија и ја смо сакутрали све. Извесно је једино да су Шпанија и Француска фаворити, имају најјаче екипе у последњих седам-осам година и баш одскачу. Остало је све сличног квалитета. Биће доста изједначено Првенство. Мислим да са осталима можемо да играмо. Четвртфинале је неки мој лични циљ, али да не пуцамо много високо. Прво опстанак… Свакако идемо оптимистички, јако. Како каже селекторка Марина Маљковић: „Увек више, увек боље“. Мени је битно да се девојке труде и боре, да видим код њих жељу. Ми ћемо урадити све што можемо, видећемо за шта ће то бити довољно – рекао је селектор женске У20 селекције, Бојан Јанковић.

Д група
Србија
Португалија
Ирска
Летонија

Прво коло (8. јул)
13,00: Србија – Летонија
15,15: Португалија – Ирска

Друго коло (9. јул)
13,00: Летонија – Португалија
17,30: Ирска – Србија

Треће коло (10. јул)
13,30: Србија – Португалија
15,45: Ирска – Летонија