Женска 3×3 репрезентација Србије отпутовала је данас у Тел Авив, где ће кроз квалификациони турнир 3. и 4. јуна покушати да се пласира на Европско првенство у аустријском Грацу (9-11. септембар 2022). Репрезентација Србије ће за противнике у квалификационој групи Д, јединој која броји четири екипе што додатно отежава посао, имати екипе Хрватске, Украјине и Словачке.

Наше девојке у петак 3. јуна од 11.45 играју први меч са Украјином, од 15.50 против Хрватске и од 19.05 против Словачке.

– Идемо корак по корак, од меча до меча… – каже селекторка женске 3×3 репрезентације Србије Наташа Иванчевић. – Имамо јаку групу, једину са четири екипе, али се надам најбољем. Верујем да је прошлогодишње искуство дало девојкама неки нови квалитет. На најбољи начин смо искористили припреме, Кошаркашки савез Србије нас је максимално подржао и обезбедио најбоље услове за припреме. Недавно смо учествовали на турнирима у Брну и Будимпешти, што нам је много значило.

Србију ће у Тел Авиву представљати Катарина Зец, Снежана Чолић, Жаклина Јанковић и Александра Рачић, на челу са селекторком Наташом Иванчевић.

– Одлучили смо се за четири играчице које су тренутно у најбољој форми и најбоље се слажу на терену. Желела бих да се захвалим Драгани Гобељић и Тамари Рајић, које су током припрема биле са нама и односом и залагањем заиста много помогле да се подигне квалитет ове репрезентације. Понављам, неће бити лако у Тел Авиву, али верујем у ове девојке, њихово залагање и сигурна сам да ће оставити срце на терену – поручује селекторка Наташа Иванчевић.

Квалификације ће наредног викенда, поред Тел Авива, бити одржане и у Констанци и Лимасолу. Аутоматски пласман на Европско првенство у женској категорији обезбедиле су репрезентације Аустрије (домаћин), Шпаније (прошлогодишњи победник), Немачке и Француске (на основу ФИБА 3х3 ранг листе Федерација).

У осталим групама квалификационог турнира у Израелу налазе се следеће екипе: група А – Холандија, Грчка и Португалија, група Б – Литванија, Швајцарска и Шведска, група Ц – Израел и Словенија. По две најбоље пласиране екипе из све четири групе пласираће се у четвртфинале, док ће прве три екипе и бољи четвртопласирани тим са турнира у Тел Авиву и Констанци оверити визу за ФИБА 3х3 Европско првенство у Грацу.