После одлуке да се због пандемије Корона вируса квалификације за сва мушка континентална првенства играју у “балонима”, ФИБА је саопштила да ће се и прозори квалификација за женско Европско првенство (17-27. јун 2021. у Шпанији и Француској) у новембру 2020. и фебруару 2021. одржати у „балонима“

Сваки „балон“ састојаће се од тимова једне групе (четири екипе или три екипе за неке женске групе). Кандидатуре за домаћине женских и мушких квалификационих прозора у „балонима“ биће размотрене и потврђене током следећег састанка Борда ФИБА Европа 8. октобра 2020.

Најважнији критеријуми при одабиру домаћина биће здравствене и путне гаранције и поштовање ФИБА здравствених протокола, укључујући тестирање и контролисани улазак у сигурно окружење у граду такмичења.

Предност ће имати кандидатуре држава које би требало да одиграју две домаће утакмице у предстојећим прозорима.

Подсећамо да је наша женска репрезентација првопласирана у квалификационој Е групи са две победе у два меча, Турска и Литванија после првог прозора имају скор 1-1, а Албанија 0-2.

Србија је у првом прозору у новембру 2019. у Београду савлада Турску 59:56, а затим и Албанију у Драчу 139:34.

Наше најбоље кошаркашице у новембру ове године очекују дуели са Литванијом и Турском (у оба меча је требало да гостују), док ће у фебруару 2021. играти против Албаније и Литваније (оба меча је требало да се одиграју у Србији).