Женска У16 репрезентација вратила се из Подгорице, где је на Европском првенству „Б” дивизије освојила прво место. Претходно су самим пласманом у финале турнира у главном граду Црне Горе, наше девојке избориле повратак у „А” дивизију.

Екипу је на аеродрому „Никола Тесла” са лепим поклонима дочекла Слободанка Тувић-Максимовић, некадашња репрезентативка, сада чланица Комисије за женску кошарку КСС.

Биљана Станковић, селекторка репрезентације Србије до 16 година, сијала је од задовољства.
– Први утисци су нестварнин. Од самог почетка сам веровала у ове девојке, први пут кад сам их видела. Јер, таква слога, као права породица, и између целог стручног штаба. Ево, неки искуснији од мене, као што је Зоран Тир, кажу да у последњих 10-15 то није видео. Похвалила бих сваку од њих, од прве до поселдње које су изгарале сваки тренинг и веровале у нешто што смо им ми пренели, да заиста могу чудо да напараве. Оне су то заслужиле, ми смо били ту само да их усмеримо, водимо и  бодримо. Ово је заиста сјајна генерација, само сада треба да наставе да раде. Српска кошарка заиста не треба да брине за будућност.

Као најтежу утакмицу на турниру селекторка је оценила четвртрфинале против Бугарске.
– Турнир смо одиграле на највишем могућем нивоу. У сваком сегементу. Четвртфинале је било за инфаркт, али смо то прегрмеле и као феникс се издигле. После тога смо имале мали мотивациони састанак, мада им није био ни потребан јер су толико биле сазреле. Стално смо говорили да треба да се попнемо на ту планину и да на њ забодемо српску заставу пре свих.

Селекторка је честитала сарадницима у стручном штабу и додала:
– Свакој девојци су поклонили идентичну пажњу. Најбитније ми је да се нико није повредио, а свака од њих је остварила огроман напредак. Живели смо месец ипо дана заједно, али је свима лако прошло. Као да смо се јуче окупили. Ова генерација ће заувек остати у мом срцу. Вратили смо се у А дивизију без пораза, на велика врата.

Захвалила се и домаћину:
– Хвала свим тим добрим људима који су дошли, напунили дворану и навијали. Као и домаћину који нам је у сваком могућем смислу  излазио у сусрет. Навијали су за нас. Све је било савршено. Да је неко планирао, тако не би успео да испланира.   

Са екипом у Подгорци била је и Ана Јоковић. Потредседница КСС за женску кошарку остварени резултат је оценила као велики успех и додала:
– Када су у питању млађе селекције, ово репрезентативно лето се завршава на најлепши могући начин. Јуниорке и кадеткиње су поново тамо где им је и место, а млада селекција је пласманом у четвртфинале Европског првенства у Шопрону, такође испунила циљ. Најважније је да се деца враћају здрава и боља у своје клубове. Увек кажем да у Србији има талентовена деце, али да је потребан и квалитетан рад. Уосталом, у млађим селекцијама је мање важно да ли је А или Б дивизија… Циљ је сениорска репрезентација, ко ће од те деце постати играч. Нажалост, ми смо имали пре неколико година ту ситуацију да је 2002. годиште и у кадетском и у јуниорском узрасту испало у Б дивизију. Али сада смо поново тамо где и припадамо.

Јоковићева је честитала селекторки Биљани Станковић, деци и целом стручном штабу на сјајно одиграном турниру.
– Посебно су последња два дана, у полуфиналу и финалу, биле изузетне.

Потпредседница КСС посебно је желела да нагласи:
– Ово је било једно од најбоље организованих превенстава млађих категорија на којима сам била. Велика захвалност Кошаркашком савезу Црне Горе, јер смо се ове скоро две недеље, тамо осећали као код куће.

Комплетну галерију са дочека женске кадетске репрезентације Србије можете видети овде