КАНАДА – СРБИЈА 67:60 (15:16,23:12,16:13,13:19)

Женска репрезентација Србије поражена је на старту Светског првенства у Сиднеју. У првом колу Б групе боља од нашег тима била је Канада, која је искористила период не тако добре игре Србије у другом периоду, одлепила се, ухватила добар ритам, на крају дошла до победе.

Наше девојке су у последњих пет минута показале реакцију, минус од 15 поена (58:43) свеле су на само минус седам – 63:56, на три минута пре краја. Све то захваљујући много бољој игри у одбрани и бољој контроли дефанзивног скока. Имале су и напад да се још приближе. Нису га искористиле.

Међутим, то није значило да ће одустати. На минус седам су биле и пред последњи минут – после поена Ивон Андерсон било је 67:60. Нажалост, времена за повратак једноставно није било.

Иначе, наш тим је сасвим добро отворио утакмицу. За мање од три минута повео 8:3. Држале су утакмицу под контролом до првог малог одмора. Међутим, већ у другој четвртини Канада је појачала агресивност, користила већу физичку снагу у дуелима један на један и истек 20. минута дочекала на двоцифреној удаљености – 38:28.

Оба наша центра већ у првом полувремену су имала проблем са пеналима, што је и те како утицало на игру. И једном када је преузела контролу над утакмицом, Канада је више није испустила.

Добар сигнал за наставак такмичења је реакција коју је наша репрезентација показала у финишу меча. Нажалост, времена за потпуни преокрет није било.

Сутра, од 4.00 часа по средњеевропском времену Србија игра против Јапана. Због недостатка термина у дворанама, пред тај меч, као и касније пред дуел са Малијем, наше девојке неће имати тренинг.

Комплетну статистику можете видети овде

https://www.fiba.basketball/womensbasketballworldcup/2022/game/2209/Canada-Serbia#tab=boxscore

ИЗЈАВЕ

Тина Крајишник, капитен Србије:

– Искрено, очекивала сам боље издање. Играле смо лоше, посебно у другој четвртини. Кренуле смо добро, зауставиле смо транизицију, али друга и трећа деоница нису биле добре. Нисмо имале снаге да се пробудимо до краја утакмице. Дефинитивно морамо да поправимо много тога, имамо 24 сата до следеће утакмцице.  Морамо боље.

Марина Маљковић, селекторка Србије:

– Неприхватљиво је то како смо играли у другој деоници. Много изгубљених лопти, што је било кључно на мечу. Били смо бољи у скоку, али на крају то ништа није значило. У првој четвртини смо играли како треба. Наравно, било је грешака, али држали смо се плана. Било је неколико добрих момената и у другом делу. Ова генерација је у тих првих 10 минута показала колико може, aли, нажалост, нисмо успели да играмо у том ритму свих 40 минута.

Србија следећи меч игра против Јапана. Слекторка Маљковић о тој утакмици је рекла:
– Јапан игра неку потпуно десету кошарку у односу на Канаду. Биће много тежак меч. Јапан је мнобо бољи тим од Канаде. Јапан је играо финале Олимпијских игара. Знате сами да ли их познајем или не. Покушаћемо да се припремимо. Није иста прича, нису исти физички дуели. Јапан нема ту снагу и чврстину Канаде. Они имају невероватну брзину, невероватне шутере. Јако добру тимску игру. Сад су били шест месеци на окупу. Они су стално, као и Кина, на окупу. Њихва првенства кратко трају и они су све време на окупу. И тако је већ годинама. Један врло захтеван меч. Чекам да видим реакцију мојих играчица.
О подршци са трибина.
– Морам да се захвалим овим људима, уопште нисам очекивала да ће бити овако. Имали смо оно дружење са њима, где је све било стварно дивно. Али, није ми ни на крај памети, искрено,било, да ће оволико да их буде. Заиста им хвала на томе. Као што сам рекла и њима. ми смо сви провели своја детињстав и неке године живота у иностранству и знамо шта значи и које су то емоције. Од срца им хвала. Молим их да буду уз наш млади тим. Надам се да ће та подршка да значи у неком важном моменту за нас.
Photo by FIBA