У суботу 3. јула, репрезентација Србије ће од 16.00 часова у дворани „Александар Николић“ играти меч полуфинала Олимпијског квалификационог турнира против Порторика. Након групне фазе, пред „Орловима“ су одлучујуће битке из којих ће само победник обезбедити учешће на Олимпијским играма у Токију.

Услед одустајања екипе Сенегала, национални тим Порторика је у оквиру групе Б одиграо само један меч у којем је поражен од Италије, док је репрезентација Србије у групи А савладала Доминиканску Републику и Филипине.

Пред полуфинални дуел, бек српског тима Алекса Аврамовић је изјаво:

– После две победе у две утакмице, долазимо као фаворити у односу на Порторико. Играли смо против њих на „Акрополис купу“ у Атини, знамо каква су екипа, то је исти тим који смо тамо савладали са двоцифреном разликом. Знамо им врлине, имају пар сјајних шутера и неколико чврстих момака под кошем. Кондит и Клавел су двојица кључних играча које треба да зауставимо, свакако уз плејмејкера Герија Брауна. Он је добар додавач и одличан играч. Мислим да имамо бољи састав и дужу клупу, да смо спремни да пред нашим навијачима забележимо победу и идемо ка нашем циљу.

Селектор Игор Кокошков је пред сутрашњи меч рекао:

– Овакве утакмице се сигурно не добијају уиграношћу, већ енергијом, борбеношћу и пожртвовањем на терену. Важно је да нам здравствени билтен буде бољи у односу на утакмицу са Филипинима. Видећемо да ли ће играти Калинић, док се Мицић и Бјелица осећају боље што су добри знаци. Огњен Добрић има одређене проблеме и он је такође упитан за сутра. Најважније нам је да знамо ко ће моћи да наступи. Екипа Порторика игра дуже заједно, очигледно су уигранији, имају дефинисану ротацију и своје улоге у тиму. Ми, нажалост, ни један тренинг нисмо одрадили у пуном саставу, а чак и данас ће нам неки играчи фалити на тренингу. То је информација за људе који воле и прате наш тим, али, поновићу, овакве утакмице се не добијају перфектном уигранишћу и егзекуцијом, већ жељом, енергијом и одлуком да се добије. Не сумњам да ћемо се борити, али морамо да, уз енергију која ће бити присутна на највишем нивоу, одиграмо паметно, смањимо број изгубљених лопти и играмо тимски. Играмо пред својом публиком, знамо шта је циљ и даћемо све од себе да то остваримо.

У првом полуфиналу суботњег програма, од 13.00 часова се састају Италија и Доминиканска Република.