Женска сениорска кошаркашка репрезентација Србије почиње припреме за предстојеће лето у коме ће наступати на два велика такмичења – Европском првенству у Валенсији крајем јуна (17-27. јун 2021), а потом и на Олимпијским играма у Токију (23. јул-8. август 2021).

– Почиње један од најкомплекснијих периода у мом досадашњем раду са репрезентацијом Србије. У условима пандемије која траје већ више од годину дана, припремамо се за два такмичења у кратком периоду, а оба имају огроман значај – Европско првенство на коме ћемо бранити медаљу, али и тражити пласман на квалификације за Светско првенство, а онда, само месец дана касније, и Олимпијске игре које треба да представе круну каријере сваке репрезентативке. Свесне смо важности, али и актуелне ситуације, сигурно да ћемо се у наредном периоду добро спремити, како бисмо у сваком датом моменту утакмица пружиле максимум и приказале најбољу могућу реакцију – истакла је селекторка репрезентације Србије Марина Маљковић.

Група млађих кошаркашица предвођена искусним Дајаном Бутулијом, Невеном Јовановић и Мајом Миљковић тренираће наредних 15 дана у Земуну, у дворани „Визура спорт“. Биће то прилика да селекторка Марина Маљковић на делу види напредак играчица које стижу из иностранства, а то су Ивана Раца (Вејк Форист, САД), Анђела Дугалић (Орегон, САД), Јована Ногић (Промете, Шпанија), Милица Поповић (Печуј, Мађарска), Мина Ђорђевић (Будућност, Црна Гора) и Мона Зарић (Порденоне, Италија), као и перспективних кошаркашица из домаћег шампионата – Софија Олић (Партизан), Маша Јанковић (Црвена звезда Комбанк), Вишња Стефановић (Арт баскет), Ивана Катанић (Црвена звезда Комбанк), Владана Вујисић (Студент), Катарина Зец (Арт баскет) и Тина Селаковић (Радивој Кораћ).

– Желимо као и увек да дамо шансу свим играчицама да се кроз квалитетан рад наметну и уђу у конкуренцију за велика такмичења овог лета, али и да проверимо на кога све најозбиљније можемо да рачунамо у будућности – закључила је селекторка Маљковић.

Екипа ће 4. маја кренути на Златибор, где ће се до 17. маја прикључити све играчице које ће конкурисати за национални дрес на Евробаскету и Олимпијским играма. Репрезентација Србије од 17. јуна наступа на Европском првенству у Валенсији, где ће у групној фази за противнике имати тимове Италије, Грчке и Црне Горе. Месец дана касније, наше најбоље кошаркашице играће на Олимпијским играма у Токију, а противници у групној фази биће тимови Канаде, Шпаније и Кореје.