Након нешто дуже од две године, Удружење кошаркашких тренера Србије поново организује “Београдску кошаркашку клинику” која од ове године, од свог 21. издања, носи назив по нашем великом селектору, тренеру и, уједно, оснивачу овог семинара Душану Дуди Ивковићу.

Тренерска клиника ће се одржати 1. и 2. јула 2022. у „Хали спортова Ранко Жеравица“ на Новом Београду. Клинику ће отворити Министар Омладине и Спорта Вања Удовичић. Након отварања, биће свечана додела Награде за животно дело нашим трофејним тренерима Душку Вујошевићу и Зорану Ковачићу Чивији.

Другог дана семинара, планирана је додела Златних плакета заслужним тренерима за допринос и развој кошарке у Србији. Ово ће, иначе, бити и прва година како се додељу ове награде, а поред њих, тренерима-освајачима домаћих такмичења биће уручена признања за постигнуте резултате.

Овогодишњи предавачи су вишеструки освајач Евролиге и овогодишњи двоструки освајач италијанског купа и лиге Еторе Месина, такође актуелни двоструки освајач у Немачкој (куп и лига Немачке) Израел Гонсалез и тренер године Еврокупа – наш Душан Алимпијевић.

Овој успешној тројци ће се прикључити НЦАА шампион и тренер са највише драфтованих играча за НБА, легендарни тренер Универзитета Кентаки Џон Калипари.

Теме ће бити:

– Еторе Месина – Одбрана са преузимањем и смањивањем (неутрализовањем) мис-меч ситуација, Филозофија и тактика напада са смол бол постом.

– Израел Гонзалес – Слободан напад на половини терена, Одбрана у транзицији без прављења фаула.

– Душан Алимпијевић – Развојни тренинг за различите типове противничке одбране од пик ен рола.

– Џон Калипари – Dribble drive offense.

Поред традиционалних предавања, ове године ће специјално бити и излагања две компаније на тему савремених алата који се користе за скаутинг. На наше велико задовољство успели смо да свим нашим тренерима обезбедимо бесплатно коришћење програма XPS Network.

У склопу Тренерског пакета сви тренери-чланови УКТС ће, поред програма за цртање, на поклон добити и књигу ,,Кошаркашка филозофија Душана Ивковића“, тренерски планер, ново 112. издање магазина “Тренер”, као и Адидас мајицу.

Подсећамо да је за више од 20 година кроз ову Клинику прошло преко 25.000 тренера који су слушали предавања скоро 100 најистакнутијих светски познатих тренера. УКТС се труди да на свакој Клиници имам по једног од најистакнутијих европских тренера, једног од најутицајнијих тренера САД, а пошто је Србија земља кошарке и домаћин ове клинике, да сваке године буде бар један домаћи предавач. Поред тога, тежи се да се покрију сви аспекти кошаркашког тренинга – од техничких елемената, преко тактичких идеја, до психолошке и физичке припреме играча и екипа, па су предавања о свим овим темама присутна на сваком издању овог нашег највећег семинара.