Кошаркашки савез Србије, сходно инструкцијама добијеним од надлежних институција, после паузе због пандемије Корона вируса поново организује званично кошаркашко такмичење – Рода 3×3 првенство Србије.

На наше велико задовољство, до сада је пријављено и потврђено 30 турнира, а очекује се да тај број буде и већи.

КСС ће посветити посебну пажњу овој 3х3 сезони као једином кошаркашком такмичењу које ће се одвијати у наредна три-четири месеца. Значајно ће бити подигнут ниво маркетиншких активности. Са ТВ Арена Спорт договорени су директни ТВ преноси највећих турнира, као и да се део турнира прикаже у форми одложеног преноса. Преноси свих турнира биће емитовани на YouTube каналу КСС.

Најбоље српске баскет екипе учествоваће на великом броју домаћих турнира, што претходних година није био случај, јер су се поклапали са терминима ФИБА међународних турнира, који се ове године неће организовати пре 15. августа 2020. Дакле, пред нама је можда и најјача 3х3 светска национална лига…

– Очекује нас организација овог великог 3х3 такмичења, немамо дилему да ће све бити на врхунском нивоу, као и до сада. КСС ће се максимално потрудити да све прође у најбољем реду. Желимо да подигнемо овај спорт на још виши ниво и омогућимо људима широм Србије да виде зашто је 3х3 баскет постао нови олимпијски спорт – рекао је председник КСС Предраг Даниловић.

Званични календар турнира свих категорија (А, Б и Ц) још није закључен.

За сада, познат је распоред прва три турнира А категорије:

13. јун: Сремска Митровица.

20. јун: Крагујевац.

27. јун: Београд („Бели двор“).

Традиционални „Куп Дејана Димитријевића“ планиран је за 15. август на Златибору, а финални турнир Рода 3х3 првенства Србије за 5. септембар 2020.

Познати су и сви градови у којима ће се одржати 3х3 турнири у оквиру Рода 3х3 првенства Србије: Сремска Митровица, Крагујевац, Београд, Крушевац, Нови Сад, Ниш, Суботица, Чачак. Лесковац, Алексинац, Параћин, Врњачка Бања, Стара Пазова, Прибој, Лапово, Крупањ, Нови Пазар, Свилајнац, Сврљиг, Пожаревац, Бела Паланка, Банатски Карловац, Бајмок, Смедеревска Паланка, Смедерево, Сокобања, Бабушница, Љиг, Лазаревац. Очекује се укључивање још неколико градова и средина.

У „Кући кошарке“ је одржан састанак са најбоље рангираним светским екипама и играчима, представницима шест највише рангираних српских екипа на светској ранг листи, представницима екипа Лиман, Нови Сад, Земун, Олимп, Уб и Раља, који су изнели сугестије и потврдили учешће у Рода 3х3 првенству Србије.

Четири велика партнера КСС у овом такмичењу, компаније Рода, Триглав, Рајфајзен и Лашко, и ове године ће подржати организацију овог 3х3 првенства, као и остали спонзори КСС.

Сви жељно ишчекујемо пуне градске тргове и велики спектакл!