“Јачање жена кошаркашких тренера и судија” је изузетно перспективни програм који је осмислила ФИБА Европа и спроводи га широм континента уз подршку Еразмуса, а уз учешће кошаркашких савеза Србије, Финске, Француске, Шпаније и Словеније. Менторски програм што се тиче тренера води селекторка Србије Марина Маљковић, док са судијама ради Јасмина Јурас.

У програму учествује талентоване жене тренери и судија, које током једногодишњег програма имају прилику да присуствују виртуелним вебинарима, али и да сарађујују са својим меторима. Управо, у тој улози се тренутно у Београду налази 33-годишња Миреја Kапдевила Хој из Шпаније, док је Ирен Отамири из Шведске, спречена да дође због корона вируса и прати рад српске селекторке путем видео укључења.

-Имати Марину за ментора и бити у менторском програму је за мене невероватно искуство. Добила сам прилику да учим од једне од најбољих стручњака у кошарци. Учим методологију, детаље, како ствари функционишу на кошаркашком терену, како да комуницирам са играчицама и члановим стручног штаба да би се створило идеално окружење – рекла је Миреја Kапдевила Хој, професорка математике, тренер женске пионирске екипе Хувентуда И помоћни тренер кадетске репрезентације Шпаније.

-Марина је један од најимпресивнијих тренера у кошарци данас. Она инспирише својим успесима и жељом да увек достигне више. Kао ментор, веома је приступачна, отворена и искрена. Има свој кул стил, што је веома важно, јер онда менторство буде искрено и изазива мене да достигнем кошаркашке висине на частан и поштен начин – закључила је Ирен Отамири, помоћни тренер селекције Шведске и прволигашке екипе Еос и некадашња кошаркашица.

ФИБА Европа већ годинама посебну пажњу поклања женској кошарци и женама у кошарци, а ради и неколико програма промоције кошарке међу девојчицама као што су “Њен свет – њена правила” у коме учествује Покрет за женску кошарку Марина Маљковић.