Компанија „Моцарт“, пословни партнер Кошаркашког савеза Србије, организовала је величанствено отварање терена посвећеног нашем легендарном трофејном селектору и тренеру Душану Ивковићу поред новобеоградске „Штарк Арене“.

Свечаном чину присуствовали су испред КСС председник Предраг Даниловић, генерални секретар Златко Болић и потпредседник за мушку кошарку Ненад Крстић, као и бројна позната имена из света кошарке попут Жељка Обрадовића, Жељка Ребраче, Дејана Томашевића, Марка Кешеља, Новице Величковића… Догађају је присуствовао и председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Терен је отворен ревијалним сусретом кадета Радничког са Црвеног крста и кандидата за кадетску репрезентацију Србије.

Врпцу су пресекли Ивковићев син Петар и Дудин кум и наш трофејни селектор, актуелни тренер Партизана Жељко Обрадовић.

– Дуда је био мој пријатељ, кум, учитељ, други отац, неко коме сам увек веровао. Од свих тих улога, најважнија је била улога учитеља, јер сам свакога дана покушавао да схватим оно што ми је говорио и то ме је учинило бољим човеком и бољим тренером – рекао је Обрадовић.

Присутнима се обратио и председник КСС Предраг Даниловић.

– Почаствован сам што сам на отварању терена који ће помоћи новобеоградским, а и другим клинцима да схвате ко је био Дуда Ивковић и колика је била његова улога у светској кошарци. Као што је Жељко рекао, Дуда нам је био други отац. Поносан сам што могу да кажем да ми је био велики пријатељ. Клинцима који воле кошарку желим да са овог терена једног дана пређу у ову велику дворану – поручио је Даниловић.

Великан европске кошарке, члан кошаркашке „Куће славних“ преминуо је 16. септембра прошле године, у 78. години. Пола века тренерске каријере обележио је невероватан низ од 28 трофеја. Од јуниора Радничког, па до последње станице са Анадолу Ефесом, ниска успеха се готово никад није прекидала: три европска злата и једно сребро, титула светског првака и олимпијског вицешампиона, две Евролиге са Олимпијакосом… Последњу медаљу на клупи националног тима освојио је 2009. на ЕП у Пољској.

Његова тренерска мантра „Пораз је најбоља мотивација“ нашла се и на великој табли уз Дудину слику, на овом новом прелепом терену.

– Дуда ће заувек заузимати посебно место у нашим срцима. Он је један од најважнијих људи у мојој каријери, много ми је значило што је био ту када се десио процес подмлађивања националног тима. Уживао сам у сваком дану у репрезентацији. Био је строг, дисциплина је увек била на првом месту, али смо на сваки тренинг одлазили са осмехом, јер нас је водио један од највећих икада у свету кошарке – нагласио је Новица Величковић, члан тима који је освојио европско сребро 2009.

Акција компаније „Моцарт“ под називом „Сто терена за једну игру“ отварањем терена посвећеног Душану Ивковићу стигла је до 91. епизоде

– Знамо да је онај незаустављиви тим Дуде Ивковића још 1994. требало да игра у „Арени“. Због санкција и рата, није му се остварила жеља да Југославија игра у овој дворани против „Дрим тима“, али та генерација је остала упамћена као једна од најбољих у историји ове игре. Зато смо решили да баш овај терен поред „Арене“ посветимо човеку који је толико врхунских играча извео на шампионски пут. А за све њихове наследнике, клинце који сањају медаље или обичне рекреативце, „Моцарт“ ће наставити да обнавља кошаркашке терене широм Србије и региона – истакао је Борјан Поповић, директор Корпоративних комуникација у „Моцарту“.

Као и на сваком отварању терена, догађај је завршен хуманитарним такмичењем у шутирању тројки. Овог пута, „Моцарт“ је донирао 200.000 динара за развој млађих селекција Радничког са Црвеног крста, вољеног клуба Дуде Ивковића.