Мушка У17 репрезентација Србије почела је припреме за Светско првенство, које се од 2. до 10. јула 2022. године одржава у шпанској Малаги. Изабраници тренера Драгољуба Аврамовића у понедељак 30. маја су отпутовали на Дивчибаре, где ће бити смештени у хотелу „Црни врх“ и тренирати до 13. јуна, а 11. и 12. јуна одиграће две пријатељске утакмице са вршњацима из Словеније. За 13. јун је планиран повратак у Београд, а од 14. до 16. јуна боравак у земунском хотелу „Сити код“ и тренинзи у „Визури спорт“.

– Пред овим момцима су напорне припреме и велики изазов да представе нашу земљу у што бољем светлу на Светском првенству у Малаги. Трудимо се да има обезбедимо најбоље услове за рад и припреме, верујем да је ово талентована генерација, што је, уосталом, доказала и прошлог лета у Новом Саду освајањем ФИБА У16 Челенџера… – поручује потпредседник КСС за мушку кошарку Ненад Крстић.

У17 репрезентација 16. јуна лети за Мадрид, где ће од 17. до 19. јуна играти на турниру са Шпанијом и Француском. Повратак у српску престоницу је 20. јуна, а завршне припреме у Београду од 21. до 30. јуна, уз боравак у „Сити коду“ и тренинге у „Визури спорт“.

Пут на Светско првенство у Mалагу планиран је за 30. јун.

– Очекујем да ћемо урадити добар посао на овим припремама, направити праву атмосферу… Адекватно ћемо да се припремимо за Светско првенство, желимо да у Малаги прикажемо квалитет и квалитетне партије. Момци су супер, добро расположени и пуни жеље да раде и на прави начин представљају Србију. Захвалио бих се клубовима на разумевању и Кошаркашком савезу Србије, који нам је, као и увек, обезбедио сјајне услове да се спремимо за велико такмичење – рекао је тренер У17 националног тима Драгољуб Аврамовић.

На припремама У17 репрезентације на Дивчибарама је тренутно 14 играча: Лазар Гагић, Андреј Мушицки, Асим Ђуловић, Виктор Микић, Данило Дожић, Петар Авлијаш, Павле Николић, Ђорђе Ћурчић, Матија Милошевић, Алекса Ристић, Лазар Тасић, Јован Некић, Константин Поповић и Огњен Ромић.

После НБА кампа Кошарка без граница од 1. до 4. јуна у Милану, екипи ће се у понедељак 6. јуна прикључити Лазар Гачић, Oгњен Станковић и Богољуб Марковић, као и Филип Јовић из сарајевских Спарса и Митар Бошњаковић из Реал Мадрида.

На списку су и Никола Топић, Павле Мишић и Филип Малешевић, који тренутно нису могли да се одазову због повреда.

У стручном штабу су први тренер Драгољуб Аврамовић, помоћни тренери Томислав Томовић и Марко Спасић, кондициони тренер Марко Ласковић, физиотерапеут Милан Босић и тим менаџер Миленко Тепић.

Наш национални тим такмичиће се у групи са Француском, Канадом и трећепласираном екипом из Азије! Систем такмичења је такав да све екипе из групе иду у даље, у осмину финала, где одмах почињу елиминације. Наша група се укршта са групом у којој су домаћин Шпанија, Доминиканска Република, Литванија и другопласирани тим из Азије.