Мушка репрезентација Србије до 18 година отпутовала је у Скопље, где ће од 3. до 8. августа учестовати на једном од ФИБА Челенџера – турнира који су овог лета организовани уместо европских првенства.

Пред пут у Северну Македонију, селектор Владимир Ђокић одредио је тим који ће представљати Србију на овом турниру. Последњи филтер нису прошли Алекса Милошевић и Момир Тонић, па ће за Србију у Скопљу играти: Сергеј Јеремић, Ђорђе Ћурчић, Илија Милијашевић, Марко Крстић, Јован Ристић, Филип Радаковић, Андрија Радојевић, Алекса Миленковић, Павле Стошић, Лазар Ђоковић, Стефан Јанковић и Лука Вудраговић.

Сви играчи су 2004. годиште, што значи годину дана млађи од играча против којих су играли у припремама и против којих ће играти на Челенџеру у Скопљу. Зашто су се одлучили на такав потез, објаснио је селектор Владимир Ђокић:
– Имали смо опцију да водимо 2003. годиште, да се одраде припреме за тих пет утакмица у Скопљу које немају такмичарски значај. Ја сам ипак размишљао другачије и у разговору са Ненадом Крстићем и Александром Глишићем, донели смо одлуку да је паметније да направимо озбиљне припреме годину дана унапред, како бисмо максимално добро изгледали следећег лета на Европском првенству. За сада ми та одлука изгледа као пун поготак.

Ђокић се осврнуо и на саме припреме:
– Окупили смо се 21. јуна. Захвалност КСС на максималним условима које су нам у ово време пандемије обезбедили, а који су нам омогућили да спроведемо детаљан и обиман план припрема. Стартовали смо са 18 играча. Почели смо на Златибору, били у Вршцу и Зрењанину. Велика захвалност и људима из хотела и дворана у свим местима, који су нам излазли у сусрет за све што нам је било потребно.

Одиграно је и осам пријатељских утакмица.
– Учинак је половичан, али свака утакмица је била у циљу припрема за Челенџер. Минутажа играча и систем игре све је било плански урађено и из сваке утакмице смо добили оно што смом хтели. Имали смо пар ситних повреда, које смо решавали у ходу. Играчи су се понашали беспрекорно, на терену и ван терена. Овакве момке заиста нисам до сада имао прилику да упознам и тренирам. Толико су озбиљни, одговорни и посвећени. Пријатно сам изненађен и поносан јер имамо такве играче.

Свесно су – гледајући ширу слику – одлучили да на ФИБА Челенџеру учествују са 17-годишњацима. Али то не значи да су одустали од борбе.
– Ми не желимо да губимо утакмице, створили смо и тај победички менталитет. Не желим више ни да помињемо то да ли смо млађи или не. Ми смо у овом тренутку У18 репрезентација Србије која ће отићи да поносно носи грб и да игра за своју земљу. Да победимо све без обзира са ким играмо. Желимо да побеђујемо. То је наш став.

На Челенџеру у Скопљу Србија ће играти против: Немачке, Хрватске, Грузије, Сверне Македоније и Шпаније. Селектор Ђокић додаје:
– Група је права, видећемо дали смо и ми прави. Нема ту неке филозофије. Спремни ћемо ући у те утакмице. А онда када се заврши, моћи ћемо да подвучемо црту и да видимо да ли смо на правом путу за следеће Европско првенство. Играчи и ја чврсто верујемо да јесмо.

Челенџер у Скопљу
Прво коло (3. август)
15,00: Грузија – Шпанија
18,00: Немачка – Србија
21,00: Хрватска – Северна Македонија

Друго коло (4. август)
15,00: Шпанија – Немачка
18,00: Србија – Хрватска
21,00: Северна Македонија – Грузија

Треће коло (5. август)
15,00: Хрватска – Немачка
18,00: Грузија – Србија
21,00: Северна Македонија – Шпанија

Четврто коло (7. август)
15,00: Немачка – Грузија
18,00: Шпанија – Хрватска
21,00: Србија – Северна Македонија

Пето коло (8. август)
15,00: Грузија – Хрватска
18,00: Србија – Шпанија
21,00: Северна Македонија – Немачка