Женска сениoрска репрезентација Србије, актуелне европске шампионке, играће у Е групи квалификација за Европско првенство 2023 у Израелу и Словенији са националним тимовима Хрватске и Бугарске, одлучио је данас ФИБА жреб у Минхену!

Наше девојке тако су се нашле у једној од две групе са три тима, док преосталих осам група броје по четири екипе.

Наша репрезентација у првом прозору 14. новембра 2021. гостује Хрватској, у другом прозору Србија ће 24. новембра 2022. бити домаћин Бугарској. У трећем прозору изабранице селекторке Марине Маљковић одиграће два меча, први 9. фебруара 2023. као домаћин против Хрватске, а други 12. фебруара 2023. као гост против Бугарске.

У квалификацијама ће учествовати 38 националних тимова, као и домаћини ЕП 2023. Израел и Словенија. Сваки тим ће у својој групи са противницима играти један меч као домаћин и један као гост. На ЕП ће се пласирати првопласиране екипе из сваке од десет група и четири најбоља другопласирана тима. Приликом одређивања најбољих другопласираних екипа, брисаће се њихови резултати са последњепласираним екипама у групама са четири тима.

У случају да домаћини Израел и Словенија буду међу 14 репрезентација које су обезбедиле пласман на ЕП, на Евробаскет ће ићи следећи најбољи другопласирани тимови.

Квалификације за ЕП 2023. играће се у три „прозора“ – од 11. до 14. новембра 2021, од 24. до 27. новембра 2022. и од 24. до 27. фебруара 2023.

А ГРУПА

Белгија

Босна и Херцеговина

Немачка

Северна Македонија

 

Б ГРУПА

Француска

Украјина

Литванија

Финска

 

Ц ГРУПА

Шпанија

Мађарска

Румунија

Исланд

 

Д ГРУПА

Турска

Словенија

Пољска

Албанија

 

Е ГРУПА

СРБИЈА

Хрватска

Бугарска

 

Ф ГРУПА

Русија

Црна Гора

Данска

Аустрија

 

Г ГРУПА

Грчка

Велика Британија

Португал

Естонија

 

Х ГРУПА

Италија

Словачка

Луксембург

Швајцарска

 

И ГРУПА

Белорусија

Чешка

Холандија

Ирска

 

Ј ГРУПА

Шведска

Летонија

Израел