Женска сениорска репрезентација Србије налази у другом шеширу жреба за четири квалификациона турнира за Светско првенство 2022. у Аустралији (22. септембар – 1. октобар), од којих ће се два играти у Београду (10-13. фебруар 2022).

Наше најбоље кошаркашице у другом шеширу ће бити са националним тимовима Белгије, Кине и Јапана. У првом шеширу су САД, Аустралија, Канада и Француска, у трећем Белорусија, Русија, Бразил и Нигерија, а у четвртом Порторико, Кореја, Босна и Херцеговина и Мали.

Жреб је заказан за уторак 23. новембар у 11.30 сати у Женеви, а куглице ће извлачити наша трофејна репрезентативка Соња Васић.

На ова четири турнира учествоваће 16 репрезентација, дакле по четири на сваком. Са два турнира ће на СП пласман обезбедити по три репрезентације, а на турнирима на којима буду учествовале Аустралија и САД по две екипе, јер су ове две репрезентације већ обезбедиле пласман, Аустралија као домаћин, а САД као актуелни олимпијски шампион.

Унапред је познато да Србија не може да буде у групи са преостале три екипе из другог шешира. Као домаћин турнира, Србија не може да буде ни у групи са Јапаном и САД, јер су уз наш главни град организатори преостала два квалификациона турнира Осака и Вашингтон, као ни са Француском, јер у једној групи може бити највише две репрезентације из исте ФИБА зоне, односно Европе.