Словачка – Србија 63:71 (16:26, 15:18, 22:16, 10:11)

Други пут у свега четири дана, Србија је победила Словачку! Овог пута, „Орлови“ су тријумфовали на гостујућем терену у Левицама са 63:71 чиме је обезбеђен пласман у наредну рунду квалификација за Светско првенство 2023.

Истих 12 играча као и у Београду, чинили су тим Србије у вечерашњем мечу, а подршку нашој репрезентацији у Левицама, уживо су пружили председник KСС Предраг Даниловић, потпредседник Ненад Kрстић и генерални секретар националног савеза Златко Болић.

Од првог минута сусрета, тим Србије је преузео контролу дешавања на терену. Од почетних 2:9, до 16:26 после првих 10 минута игре. Ефикасна игра младог Јовића, Аврамовића и Ристића уз пуно офанзивних скокова су донели „Орловима“ двоцифрену предност у раној фази меча. У другој деоници, домаћи тим је успео да ухвати прикључак и приђе на -5, али је српска репрезентација у смирај првог полувремена поново појачала ритам и обезбеди 13 поена предности пред одлазак на петнаестоминутну паузу.

У трећу четвртину, селектор Пешић је ушао са истом петорком која је и започела меч. У нешто бржем ритму игре где си играло кош за кош, предност Србије није падала испод 10 поена разлике све до 28. минута када домаћи састав успева да приђе на -9, а почетком последње деонице чак и на -5. Ипак, тим Србије поново узвраћа и након тројке Борише Симанића, 4 минута пре краја сусрета поново стиче 12 поена разлике. Успели су домаћи поново да приђу на -6, али је Аврамовић полагањем о таблу донео, испоставило се коначних 63:71 на 68 секунди пре краја.

На конференцији за медије одржаној после меча, селектор Светислав Пешић је изјавио:

– Они су искусан тим који игра дуго заједно и у сваком тренутку знају на који начин желе да играју, нарочито у нападу. Из тог разлога је кључ утакмице био наша припрема за кратко време. Посебно организационо у одбрани. Они нису били лак задатак за нас. Али са додатним ангажовањем и добрим тимским приступом смо пронашли решење. Имамо тим пун младих играча којима за игру у нападу треба самопоуздање које проистиче из одбране. То је био случај у обе утакмице. Наравно, ово је квалификациона утакмица за одлазак на Светско првенство и наш први приоритет је био да победимо утакмицу. Али, желели смо да добијемо још нешто. Да направимо селекцију за будућност. Ми смо на почетку олимпијског циклуса. Да видимо младе играче који ће играти у новембру у другој рунди, да видимо како ће да напредују. То је био наш други приоритет у ова два меча фебруарских квалификација.

Алекса Аврамовић је био и најефикаснији појединац на мечу са 24 поена. Јовић је додао 13, а Ристић 12. Kомплетну статистку са меча погледајте на:

https://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2023/european-qualifiers/game/2802/Slovakia-Serbia#tab=boxscore

Photo by FIBA: