Припреме женске кадетске репрезентације Србије, која од 17. августа борави у хотелу „Сити код“ и квалитетно тренира у земунској дворани „Визура“, ушле су у завршну фазу.

Како истиче селектор Биљана Станковић, циљ ових припрема је да се провере техничко-тактичке способности младих кошаркашица, као и да се поставе неки основни принципи рада.

– Јако ми је битно да ме девојке упознају као селектора и прихвате мој принцип рада, што је већ донекле било усвојено на првом окупљању, па нам је сада рад био доста лакши… – прича Станковићева. – Сви утисци су врло позитивни… Ово је друго окупљање ове селекције. Када је реч о јунским припремама, свака девојка која је била позвана дала је тада тренутни максимум и показала тренутну форму, с обзиром на то да су те припреме биле јако специфичне и базиране према најнеспремнијој играчици, јер пре тога два месеца нико није тренирао због карантина. Ове припреме су већ потпуно друга прича, могу слободно да гарантујем да су квалитетно одрађене кондиционо, технички и тактички. Све девојке су сада физички спремне, могу да се прикључе својим тимовима, неометано уђу у наставак припрема са клубовима за сезону и буду можда и најбоље. Радили смо стварно доста на техници, што је изузетно битно у овом узрасту. Услови су сјајни, предузете су све мере да у тренутној ситуацији играчице буду безбедне и могу да размишљају само о кошарци…

Кандидаткиње за кадетску селекцију имаће довољно времена да се добро упознају и наметну стручном штабу.

– У свом овом злу које је направио Корона вирус, испало је добро што нам је Кошаркашки савез Србије изашао у сусрет, па смо можда и једина селекција са два окупљања до сада. Планирана су још два десетодневна окупљања ове репрезентације у новембру 2020. и јануару 2021, што је феноменална ствар. Дакле, бићемо у прилици да тестирамо све девојке 2005. и 2006. годиште које су напредовале, доказале се у својим клубовима и скренуле пажњу да могу да конкуришу за репрезентацију. Наравно, нама у стручном штабу то много значи, јер се сигурно нећемо огрешити ни о једну кандидаткињу и формираћемо прави састав од 18 играчица за Европско првенство следећег лета. Очекујем да ће већ на наредном окупљању бити нових лица, нека ће се понављати… Тестираћемо још неке нове играчице за које сматрамо да би могле да конкуришу за најбољих 18, и то већ у новембру – закључује селектор женске кадетске репрезентације Србије Биљана Станковић.