Селектор сениорске репрезентације Србије Светислав Пешић и директор мушке репрезентације Драган Тарлаћ одржали су данас у „Кући кошарке“ конференцију за медије пред окупљање репрезентације за први меч првог прозора квалификација за Светско првенство 2023, који наш национални тим игра у четвртак 25. новембра у 20.00 часова у дворани „Александар Николић“ против Летоније. У другом мечу првог прозора Србија у недељу 28. новембра гостује Белгији у Монсу од 15.30 сати.

– Светско првенство је 2023. године… Тимови су у квалификацијама подељени по групама, ми смо са Летонијом и Белгијом. У фебруару је друга рунда, када играмо са Словачком. Трећа рунда је задња недеља јуна и онда прве три репрезентације иду у нову групу од шест и настављају се квалификације у задњој недељи августа. После је Европско првенство, које данас није тема, новембар је следећа рунда друге фазе квалификација, у фебруару завршна рунда и након тога три од тих шест репрезентација иду на Светско првенство. Треба стално понављати због навијача, налазимо се у ситуацији да су сад клупска такмичења, европска и националне лиге, па је већа концентрација на то. Што се тиче нашег репрезентативног програма, ово је практично почетак једног олимпијског циклуса, који траје само три године. Врло брзо нас очекују Олимпијске игре у Паризу 2024. и практично се ми, од када смо Тарлаћ и ја дошли овде, бавимо краткорочним задацима, али истовремено размишљамо дугорочно и олимпијском циклусу и о Олимпијским играма које су последње такмичење у том процесу. Ми бисмо сви волели, у КСС, ви исто, и наши навијачи, да у репрезентацији буду сви наши најбољи играчи, у исто време и најмађи играчи, да се игра атрактивна кошарка, да се шутирају тројке са пола терена, да се додаје иза леђа, закуцава… Све бисте то ви волели, и да се на крају освоји златна медаља, али то није компатибилно и то је немогиће. Дакле, ми смо овде да видимо шта да чинимо у овој комплетној ситуацији коју имамо и да ти проблеми који постоје у сваком послу, па и нашем, за нас буду изазов и да се на неким начин прилагодимо постојећим условима. У овим квалификацијама не можемо да рачунамо на играче из Евролиге и НБА, то је тако како је, на крају можда то и није тако лоше ако победимо, ако не онда то не ваља ништа. Много је боље кад се победи…

Као што сте видели списак, ту су играчи и млади, и високи, и мали, и искусни, бекови и центри, од свега има помало… Репрезентација је увек таква, никад не играју најбољи играчи, већ играчи који се између себе најбоље слажу. За мене као тренера репрезентације ова ситуација није тако лоша, с обзиром на то да сада почињем процес упознавања играча, иако их наравно све знам, али сад имам прилику да будем са њима, да их тренирам, разговарам, видим који су њихови планови и амбиције… Ако желите да играте Олимпијске игре, сада почните да се припремате, јер сви имате шансу! То је био мото оног нашег номинирања за овај прозор, а тако ће сигурно бити и у фебруару.

Можда ми нећете веровати, али вероваћете касније – сви играчи које смо звали прихватили су то као један изазов. Нажалост, ми сада имамо другу ситуацију да су прошла времена када су клубови, чак и у моје време 2000, 2001. и 2002. године, звали мене и досађивали и лобирали да њихови играчи буду у репрезентацији. Сада тога више нема! Чак ни агенти играча не зову. Мене до сада нико није звао да каже: „Слушај Кари, ти вероватно тог и тог не знаш, али добар је треба да га видиш“… Значи све се мења… Ко једино жели да игра за репрезентацију – то сам ја, Тарлаћ, Савез, људи који су задужени за репрезентацију и играчи, али играчи не одлучују. Морам да кажем да ту има и објективних разлога, ми смо обавили разговоре са клубовима и тренерима свих наших кандидата који су у Евролиги. Треба разјаснити да се Евролига игра 25. и 26. новембра… Евролига још није променила свој календар, а ви сад имате ситуацију да чак ни национале лиге не желе да мењају календар такмичења и омогуће репрезентацијама, не само нашој, него и Италијанској… На пример, Теодосић вечерас у 21.00 сат игра за свој тим, Звезда сутра АБА лигу, Јарамаз данас игра Бундеслигу, и тако даље… Дакле, то није само код нас него у читавој Европи. Чак ни националне лиге не желе, ми смо имали разговоре са АБА лигом и рекли су да апсолутно подржавају да се све утакмице овог кола играју у петак и суботу, због клубова не само из Србије, већ и Црне Горе, Словеније, Хрватске, а сви играју квалификације… Апсолутни договр је био да се све уради да се играу  петак и суботу и да момци макар један дан имају регенерацију и да могу да стигну на припреме репрезентације. Наравно, то се није десило код нас јер је сутра, рецимо, редовно коло АБА лиге… Репрезентација је најважнија ствар, сви смо за Србију, за Шпанију, Италију, Немачку, а кад кад дође тај дан да ја треба нешто да направим, онда кажем „Извињавам се, али нисам у могућности“. И то није само код нас, тако је глобално и ја сам дужан као човек спорта и тренер репрезентације да вам то још једном разјасним…

Обавили смо разговоре са свим играчима и сви долазе, осим оних који играју 25. и 26. утакмице у Евролиги. Обавили смо разговоре и са тренерима, руководиоцима, постоји велика жеља да играчи дођу директно после утакмице… На пример, Ефес и Фенербахче играју 25. када и ми, постоји могућност, жеља, разумевање Ефеса, Фенербахчеа, Бајерна, Звезде, мада Звезда игра 26. па од тога нема ништа, да ти играчи у петак седну на први авион и дођу у Београд. Е сада, ми треба да проценимо да ли ћемо ту жељу играча, спремност тренера, клубова искористити, на нама је да видимо да ли има смисла да се прави таква комбинација да Мицић и Петрушев после тешке утакмице долазе.

Били смо у посети код Теодосића, он је капитен репрезентације и ја сам то желео да испоштујем, да видимо његове планове, жеље, амбиције… То је био супер разговор, он је рекао: „Ја сам увек спреман да играм за репрезентацију, докле год ти мислиш да ја могу да помажем ја стојим на располагању“. Међутим, ситуација се мења из дана у дан, видећемо да ли ће да игра вечерас утакмицу, имао је здравствени проблем у својој породици, не знам како ће се то даље одвијати… Значи, мењају се неке ствари и из тих разлога ми ћемо тек сутра увече, на отвореном тренингу, имати чистију слику ко ће наступити на овој првој утакмици против Летоније.

Драган Тарлаћ, директор мушке репрезентације

– Истакао бих, после селекторовог излагања, да обратите пажњу на неколико чињеница које је он врло детаљно изнео. пре свега мислим на жељу играча да се одазову, без обзира из које лиге и ког тима долазе. То је први и најпозитивнији утисак по објављивању имена 24 кандидата за ове прве квалификационе утакмице. Ту је и чињеница да то не наилази увек на позитивну рекацију њихових клувобива, иако је комуникација успостављена од првог дана и континуирано се одржава са представницима клубова и са тренерима, како у Србији тако и у иностранству. Сви играчи из клубова Евролиге, то јест тренери и представници тих клубова, су у сталној комуникацији са нама, међутим то иде изузетно отежано, али чинићемо и даље велике да до тих играча дођемо. Надамо се свему много позитивнијем у даљем раду, да ће бити омогућено играчима да дођу, да ли за другу утакмицу одлучиће селектор, а у следећим прозорима свакако. Ми смо се јасно поставили према њиховим обавезама, нашим захтевима, осим декларативног разумевања од стране клубова очекујемо и да та сарадња буде двосмерна. Наравно, не можемо да гледамо само себе, него и клубове, али и значај репрезентације. Колико је значај репрезентације Србије за Ефес, Фенербахче или који год евролигашки тим, о томе не можемо много да говоримо. Можемо само да кажемо да њихови тренери показују велико разумевање, али нипта више од тога. Колико је значај репрезентације за наше клубове, о томе можемо да говоримо и то је оно чему придајемо највећи значај, то је оно на чему желимо да инсистирамо, а све за добробит играча и репрезентације.