У прелепом амбијенту свечане сале „Константин Палас“ хотела „Тами“ у Нишу обављен је жреб за завршни турнир женског националног Купа Милан Цига Васојевић, који се 11. и 12. марта 2022. одржава у нишкој дворани „Чаир“.

У првом полуфиналу у петак 11. марта од 16.00 часова састају се Краљево и Црвена звезда мтс, а од 18.30 часова Арт Баскет и Војводина 021. Финале је заказано за суботу 12. март у 18.30 часова. Све утакмице директно ће преносити ТВ Аренаспорт.

Полуфиналне парове су извукле градоначелница Ниша Драгана Сотировски и наше некадашње репрезентативке Зорица Тадић, Весна Жугић и Марина Милојевић.

Жребу су присуствовале играчице четири клуба Невена Наумчев (Црвена звезда мтс), Снежана Чолић (Арт Баскет), Катарина Јаковљевић (Војводина 021) и Анђела Радовић (Краљево), представници и тренери клубова учесника, као и представници организатора града Ниша, потпредседница КСС за женску кошарку Ана Јоковић и потпредседник КСС за такмичења Душан Пројовић.

На почетку, после химне Србије у извођењу Академског хора СКЦ, присутне је поздравила градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

– Поштовани гости, драги пријатељи, посебно се радујем још једном великом кошаркашком спектаклу и што су сада жене у питању. Некада сам, као средњошколка играла кошарку и отишла сам на студије у Београд не да бих студирала, већ да бих играла кошарку. Касније сам се, ипак, више посветила факултету. Ове године Ниш је домаћин два купа. Пре пар недеља положили смо тежак испит доброг домаћина и успешног организатора Купа Радивој Кораћ… Пред нама је други национални куп, овог пута у женској кошарци, који носи име прослављеног тренера Милана Циге Васојевића који је имао и много пријатеља у Нишу. Уверена сам да ћемо бити успешни домаћини најбољим кошаркашицама и захваљујем Кошаркашком савезу Србије на указаном поверењу у години када наш град обележава 75 успешних година бављења кошaрком. Уверена сам да ћемо потврдити оно што смо много година уназад показали, да наш „Чаир“ јесте синоним за кошарку. Наше кошаркашице су шампионке Европе, већ су се пласирале на Светско првенство и нека овог такмичење у Нишу буде почетак њихових нових успеха. Својим присуством данас велику важност овог такмичења потврђује и наша прослављена репрезентативка и потпредседница КСС за женску кошарку Ана Јоковић. Добродошли у Ниш, захваљујем што сте данас овде… Наравно, Нишу припада још једно важно признање – први пут жреб за једно велико такмичење одржава се ван Београда, односно у Нишу. Црвеној звезди, Арт Баскету, Краљеву и Војводини 021 честитам на пласману на завршни турнир, желим им да се у нашем граду осећају добро и да знају да су међу својима, Волела бих да ваша игра буде мотив за многе девојчице да се определе за кошарку. Позивам љубитеље кошарке да у петак и суботу уживају у борбама за освајање трофеја у важном домаћем такмичењу. Клубовима желим успех и најбољи нека освоји трофеј!

Званицама се обратио и потпредседник КСС за такмичења Душан Пројовић.

– Поласкан сам овим бројем присутних, што су представници клубова данас са нама, као и наше бивше прослављене репрезентативке које ће учествовати у жребу. Наравно, када дате себи мотив да вам је кошарка циљ а не средство, онда можете да постигнете успехе… Градоначелница вам је пожелела да се лепо проведете овде, видећете да Ниш има неку своју душу… Свима желим да уживају у кошаркашким представама, а као што је рекла градоначелница, најбољи нека победи…

Када је реч о историји овог такмичења, од 2006. године, од када је Србија самостална држава, највише трофеја националног Купа освојиле су кошаркашице Хемофарма, чак пет, од чега четири заредом од 2007. до 2010. године. Црвена звезда и Партизан су се радовали по три пута, Партизан – 2011, 2013. и 2018, Црвена звезда 2016, 2017. и 2019, а Радивој Кораћ, Војводина, Краљево и Арт Баскет по једном, Кораћ 2014, Новосађанке 2015, Краљевчанке 2020 и Арт 2021.