У седишту ФИБА у швајцарском Мијеу одржан је жреб за кошаркашке турнире на Олимпијским играма у Токију 2021.

Наше најбоље кошаркашице, које су обезбедиле пласман на Олимпијске игре преко квалификационог турнира који је у фебруару прошле године одржан у Београду, извучене су из трећег шешира у групу А са репрезентацијама Канаде, Шпаније и Кореје. У групи Б су Нигерија, Јапан, Француска и САД, а у групи Ц Аустралија, Порторико, Кина и Белгија.

Када је реч о мушком турниру, наша репрезентација ће, уколико буде успешна на Предолимпијском квалификационом турниру у Београду, у Токију бити у групи Б са националним тимовима Аустралије и Нигерије и победником турнира у Сплиту (учествују Хрватска, Немачка, Русија, Мексико, Тунис и Бразил). Да би се изборили за место у овој групи, изабраници селектора Игора Кокошкова од 29. јуна од 4. јула 2021. у српској престоници треба да тријумфују на турниру у конкуренцији Италије, Доминиканске Републике, Новог Зеланда, Порторика и Сенегала.

У А групи мушког Олимпијског турнира у Токију играће репрезентације Ирана, Француске, САД и победник турнира у канадском граду Викторији (Канада, Грчка, Кина, Уругвај, Чешка и Турска).

У Ц групи ће се такмичити Аргентина, Јапан, Шпанија и победник турнира у литванском Каунасу (Литванија, Кореја, Венецуела, Пољска, Словенија и Ангола).

И у женској и у мушкој конкуренцији, пласман у четвртфинале турнира на Олимпијским играма у Токију обезбедиће по две најбоље екипе из сваке групе, као и две најбоље трећепласиране екипе.

КОШАРКАШИЦЕ

А ГРУПА

Кореја

СРБИЈА

Канада

Шпанија

 

Б ГРУПА

Нигерија

Јапан

Француска

САД

 

Ц ГРУПА

Аустралија

Порторико

Кина

Белгија

 

КОШАРКАШИ

А ГРУПА

Иран

Француска

САД

Победник турнира у Викторији

 

Б ГРУПА

Аустралија

Победник турнира у Сплиту

Победник турнира у Београду

Нигерија

 

Ц ГРУПА

Аргентина

Јапан

Шпанија

Победник турнира у Каунасу