Мушка „А“ репрезентација Србије је и званично почела да се припрема за последње две утакмице у првој фази квалификација за одлазак на Светско првенство. Уочи мечева против Летоније (30.06. Рига) и Белгије (Ниш, 03.07.) селектор Светислав Пешић је у Београду окупио 15 играча са којима тренутно ради. Опрему репрезентације Србије задужили су: Немања Бјелица, Бобан Марјановић, Огњен Јарамаз, Филип Петрушев, Душан Ристић, Алекса Аврамовић, Алекса Новаковић, Алекса Ускоковић, Марко Пецарски, Немања Дангубић, Дејан Давидовац, Бориша Симанић, Вања Маринковић, Марко Јагодић-Куриџа и Дејан Тодоровић.

Пре вечерњег тренинга у Штарк арени, селектор Пешић и директор репрезентације Србије Драган Тарлаћ су одржали конференцију за медије.

– Очекује нас најзахтевнији прозор, не само због термина, већ и резултата и свега што следи после. А то су бодови који се преносе и који ће умногоме одредити стартну позицију у квалификацијама и све оно што следи. Сезона је за некога завршена одавно, за некога скоро, а некоме и даље траје, као Данилу Анђушићу. О свим тим изазовима и комплетној слици, ми смо обевестили клубове у просторијама КСС. Упознали смо их са оним што нас очекује. Био је добар и конструктиван и добар разговор. Замолио бих и представнике медија и комплетну јавност да се у овом тренутку највећа пажња поклони ономе што је испред нас, прозорима, а не Евробаскету. Да се момцима који су данас ту да се пружи највећа подршка јер, заиста, очекују нас две захтевне утакмице. Много ће нам значити свака врста подршке, – изјавио је Драган Тарлаћ.

Потом је говорио селектор Светислав Пешић:

– Скупили смо се, ово су све момци који су позвани, од 24 кандидата, 15 се прикључило. Полако се скупљамо, тренирамо, боримо се, покушавамо да направимо што је више могуће. Момци показују велики ентузијазам, желе да се припремимо добро. Чекамо Данила Анђушића, а на списку је и Никола Јовић. Видећемо. Можда ће бити против ту Белгије. Ово су сада кошаркаши који су кандидати за прву утакмицу у Риги. Летонија не игра Европско првенство, имају сада циљ да иду на Мундобаскет. Нећу да кажем да су бољи од Литваније која је кандидат на следећем Евробаскету, али ако знате да су их пре неко вече добили са 20 разлике, онда знате колико је то талентована екипа, један од главних фаворита за пролаз на Мундобаскет уз Грчку, Турску и нас. Биће борбе до колена, поготово у првој утакмици у Риги. Против Белгије су имали 9 хиљада гледалаца. Код нас се то одавно није десило. Ми смо спремни на све изазове, полако се скупљамо. Свако јутро кад устанем извучем магнет и само привлачим играче са свих страна. Нама су се у четвртак прикључили Бјелица и Марјановић. Тренирамо, боримо се, покушавамо да се што пре уиграмо. Момци показују велики ентузијазам, желимо добро да се спремимо за оно што следи. – истакао је селектор и још једном поручио:

– Врло је важно да се зна да у другој фази идемо у групу са Грчком, Турском и Великом Британијом. Грчка ће бити прва јер је оба пута победила Турску. Када се заврше ове две утакмице, без обзира што ћемо се Белгија, Летонија и ми квалификовати, много је важно са колико бодова ћемо ући у наредну фазу. Добро је што смо победили Словачку, али то се неће рачунати у другој рунди.

Репрезентативце је пре тренинга поздравио и председник Кошаркашког савеза Србије, Предраг Даниловић који им је пожелео пуно среће и успеха у мечевима који следе. Уз Даниловића, тренингу је присуствовао и генерални секретар КСС, Златко Болић.

На Србија – Белгија у хали Чаир за 400 динара

Улазнице за утакмицу између Србије и Белгије, пуштене су данас у продају путем сервиса „Тикет Вижн“. За читав горњи прстен у нишкој хали Чаир, одређена је популарна цена од свега 400 динара. Утакмица између Србије и Белгије се игра 3. јула од 21 час.