Мушка „А“ репрезентација Србије окупила се током претходна два дана у Београду, пред други квалификациони прозор у оквиру квалификација за Светско првенство 2023. Наш национални тим се налази у групи са репрезентацијама Белгије, Летоније и Словачке, а управо Словачка ће бити ривал Србије у петак, 25. фебруара од 20:30 у хали “Александар Николић”, односно три дана касније у Словачкој.

Пред данашњи тренинг, окупљене репрезентативце је поздравио председник Кошаркашког савеза Србије, Предраг Даниловић, који им је пожелео пуно среће и успеха у предстојећа два меча.

Уочи данашњег тренинга чији је старт био отворен за представнике медија, одржана је конференција за представнике седме силе, на којој су говорили директор репрезентације Србије, Драган Тарлаћ и селектор Светислав Пешић.

“Као и претходни прозор, и овај носи своје специфичности, не само због противника него и време у коме долази. Жеља нам је да напредујемо, будемо бољи и јачи. То није увек могуће остварити. Желели смо да пробамо и видимо неке нове играче, али то због повреда неће бити могуће. Идемо са играчима који су здрави и не носе неке последице изласка из короне. Имамо и таквих случајева. Веома је захтеван сваки прозор. Онај први када смо тек дошли и упознали се, овај други када се играчи већ знају са селектором, а онда и онај трећи који сви очекујемо да ће бити са најбољим могућим селекцијама. Али о томе када дође време”, истакао је Драган Тарлаћ.

Потом се присутним представницима медија обратио и селектор Светислав Пешић:

“Други је прозор прве рунде, у првој имамо четири екипе, Летонију, Белгију и Словачку уз нас, онда иде трећа рунда као квалификациони прозор у задњој недељи јуна. Онда три екипе иду даље, чекају нас озбиљније екипе, ту су Турска, Грчка и вероватно Велика Британија. Нама је важно да са што више победа уђемо у другу рунду која почиње на јесен. Али постоје и други приоритети, то је да пробамо да видимо на које играче можемо да рачунамо за велика такмичења, то је блиска будућност, све брзо иде. Велика је разлика између квалификација за Светско првенство у кошарци и фудбалу. То је дуг период, од две године. Пласирали су се и фудбалери и наше девојке и честитам им још једном. Врло је важно за вас који пратите кошарку да објасните јавности која поставља питања зашто нису позвани Лучић, Калинић, овај, онај… Они су наравно на листи, али они играју своје утакмице редовног кола Евролиге. Тако ће бити и сада, сада већина клубова која игра сада у четвртак и петак надокнађују неодигране утакмице збор вируса корона. Црвена звезда игра са Фенербхачеом 27. и 28. То су ситуације на које не можемо да утичемо. Волели бисмо да су ти играчи овде, али нису. Јарамаз је повређен, Тодоровић се повредио на Купу Шпаније, па на њега не можемо такође да рачунамо. А ти играчи мени требају, имају таленат. То је виша сила. Повредио се Аврамовић, сломио је нос, не може два дана да тренира, надамо се да ће играти са маском. Ускоковић нам је важан исто, а повређен је. Сви су нам важни. Врло је важно да су сви играчи који су синоћ играли Купове сада ту. Имамо Раданова и Илића из Игокее, стигли су сви данас. Полако се комплетирамо. Одржали смо два добра тренинга. Желимо да дамо максимум, то је сада на нама. Оно на шта можемо да утичемо је да се добро припремимо. Милош Теодосић је дуго повређен, тек је јуче или прекјуче заиграо неких десетак минута. Он је још увек ровит, у међувремену је прележао и корону. На њега сада не можемо да рачунамо. Оно што је важно и што бисмо волели, то је да ови играчи имају подршку публике. Да им помогнемо да постану најбољи. И у утакмици са Летонијом се видело колико та подршка тиму у важним тренуцима значи”, поручио је Пешић.

На данашњем тренингу, присутни су били Далибор Илић, Алекса Раданов, Марко Јагодић-Куриџа, Душан Ристић,  Никола Јовић, Бориша Симанић, Немања Дангубић, Балша Копривица, Радован Ђоковић, Урош Трифуновић, Никола Ђуришић, Јован Новак и Алекса Ускоковић. Такође, на тренингу су, али поред терена били Душан Беслаћ и Алекса Аврамовић који ће се раду прикључити накнадно.

Фото галерију са данашњег тренинга можете видети овде: https://disk.yandex.com/d/fKYk8vprqPhdkQ/0MET7308.JPG