Женска репрезентација Србије – играчице не старије од 16 година – победом је стартовала на ФИБА Челенџеру у Сан Фернанду. Сјајном игром у другом полувремену, тим који води наша некадашња репрезентативка, Биљана Станковић, срушио је Мађарску: 58:55 (14:23, 16:13, 19:7, 9:12)

Следећи противник нашег тима – сутра од 20,30 – биће селекција Шпаније, иначе први фаворит турнира у Сан Фернанду.

Мађарска је много боље почела. Већ после пет минута игре имала десет поена предности (7:17), у овом делу водила и са 13 разлике (10:23). То, пак, није поколебало наш тим. За почетак, нису дозволиле Мађарицама да се превише удаље, а онда су мало по мало почеле да топе заостатак. Предводила их је сјајна Марија Авлијаш. Управо њеним поенима, Србија је на 74 секунде пре краја првог полувремена пришла на само три поена заостатка – 28:31, да би се на одмор отишло са плус шест на конту Мађарске – 30:36.

Тројкама Јане Весић и Марије Авлијаш, Србија је за мање од минут игре у наставку дошла и до поравнања – 36:36, а ускоро је наш тим и сасвим преокренуо резултат – 38:36. Ритам утакмице се скроз променио. Страшна одбрана Србије свела је Мађарску на само седам поена у трећој четвртини, у којој су наше девојке ишле и на плус осам.

Мађарска није одустајала. Успела је да три минута пре краја врати предност – 51:53. Марија Авлијаш је са пенала зауставила тај налет ривалки, затим тројком одбила нову опасност – 56:54, да би Ана Милановић са пенала – 15 секунди пре краја – ставила тачку на меч. Србија је повела 58:55, а како Естер Раткаи није погодила тројку у преосталом времену, наше девојке су славиле и огромну победу, против тима који ће догодине бити домаћин Светског првенства играчица до 17 година.

Марија Авлијаш је са 32 поена (четири тројке из осам покушаја) и пет скокова, била најзапаженија на овом мечу. Двоцифрена је била још само Ана Милановић која је уписала 10 пеона, али је имала и 13 скокова.

Комплетну статистику можете видети овде.

Подсећамо – ФИБА Челенџери до 16 година у обе конкуренције, су квалификациони за светска првенства до 17 година, 2022. Три турнира даће пет учесника, али пошто је Мађарска изборила директан пласман као домаћин СП, са турнира у Сан Фернанду на Шампионат света иде само један тим.