Председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић и генерални секретар Златко Болић били су данас гости градоначелника Београда проф. др Зорана Радојичића. Повод је била организација Олимпијског квалификационог турнира, који ће се од 29. јуна до 4. јула 2021. одржати у Београду, у „Штарк арени“ или „Дворани Александар Николић”, у зависности од епидемиолошке ситуације.

– На турниру ће учествовати шест екипа са четири континента, међу којима је и Србија. Ово је значајан турнир за наш град и Београд ће поново бити добар домаћин. Учесници турнира ће бити репрезентације Србије, Доминиканске Републике, Порторика, Сенегала, Италије и Филипина. Такође, не треба пропустити прилику да се искористи и туристичка промоција Београда. Нажалост, већ годину дана имамо борбу са пандемијом, али се надамо да ће у наредном периоду ситуација бити знатно боља – истакао је Радојичић.

Према његовим речима, на састанку је разговарано о наредним корацима и организацији турнира. Наредних недеља ће бити донесена одлука о локацији одржавања турнира у зависности од епидемиолошких мера. Градоначелник је рекао да се нада да ће проактивним приступом организацији турнира све проћи у најбољем реду и да ћемо спремни дочекати гостујуће репрезентације.

– У складу са епидемиолошким мерама ћемо организовати и присуство публике, али ћемо обратити пажњу и на вакцинисане грађане. Верујем да ће се ситуација смирити и да ће присуствовати оптималан број људи у публици – закључио је Радојичић.

Генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Златко Болић захвалио је градоначелнику јер је показао отвореност да помогне колико је то могуће..

– Мислим да ћемо наћи заједничко решење и да ће турнир бити организоан како треба, те да од њега сви имамо користи, ми резултатски, али и Град и држава као домаћин турнира. Олимпијски квалификациони турнир је велика манифестација која нас очекује овог лета, поред свих осталих, али вероватно и најбитнија јер само победник иде на Олимпијске игре. Имаћемо шест екипа које ће бити подељене у две групе, а победник турнира иде на ОИ у Токио. Надамо се да ће епидемиолошка ситуација дозволити да буде до 50 одсто публике присутно и да имамо прави амбијент домаћег терена – рекао је Болић.

Како је навео, спортисти имају своје термине за тренинге и обављају своје тренажне процесе како је и планирано, а имају и редовна такмичења.

– У случају да се неки играч зарази улази у ковид протокол и одређен период проводи у изолацији, а при повратку на терен мора да прође ригорозне медицинске контроле. Такође, сви репрезентативци морају да прођу медицински тест и ковид протоколе. Очекујемо да ће у термину одигравања олимпијског квалификационог турнира за мушкарце у Београду бити већина играча из НБА, поред играча из Евролиге, и да ће то бити најјача репрезентација која буде могла да се окупи у том моменту – закључио је Болић.

Овом приликом, председник КСС Предраг Даниловић поклонио је градоначелнику Београда проф. др Зорану Радојичићу дрес репрезентације Србије са његовим презименом и званичну лопту којом ће се играти Олимпијски квалификациони турнир.