Мушка “А” репрезентација Србије је након пораза од Италије у осмини финала завршила своје учешће на овогодишњем Европском првенству. На тај начин су окончане све акције мушког “А” тима овог лета. Након свих утакмица, председник Kошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић износи закључке на основу свега виђеног од јуна до септембра 2022. године.

– На првом месту желим да одам признање свим играчима који су своје слободно време посветили националном тиму. Ни једног тренутка нисам приметио да код било кога од њих постоји било каква врста резерве. Напротив, види се да су били максимално посвећени, неки су ишли и преко својих здравствених могућности само да би били уз тим и помогли својим друговима. То је нешто што треба истаћи и што треба ценити, а не прихватити здраво за готово.

– Резултат који је на Европском првенству остварен представља неуспех. Сигурно је играчима елиминација најтеже пала, затим стручном штабу па тек онда свима нама. Нећу ништа ново рећи ако поновим да велики део лепоте и суровости спорта стају у једну реч, а то је неизвесност. После низа јако добрих утакмица овог лета, дошло је тих десетак кобних минута против Италије и турнир је за нас био готов. Овог пута нисмо успели, али верујем да ће ова екипа, уколико буде наставила да се окупља и додатно уиграва донети нашој земљи успехе за понос. Нисмо једина репрезентација која је овог лета имала мањак времена за уигравање, а у каснијој фази шампионата се видело колико је уиграност важна. Kључно је да останемо заједно и да верујемо једни другима. Могли сте чути изјаву нашег капитена, Владимира Лучића по доласку на аеродром у Београду. Момци су прави, ту су једни за друге и чврсто верујем у њих, селектора Пешића и то да ће континуитет њиховог заједничког рада донети успех.

– Овим путем желим да истакнем и осудим неке ствари којима нисам желео да дајем публицитет до завршетка такмичења, како не бих додатно скретао фокус са онога што је најважније, а то је терен. Веома ружна вређања која су се могла чути и видети током припрема, а касније и током шампионата, па и након елиминације су велика срамота на првом месту оних који су такве ствари били у стању да изговоре. У питању је примитивизам од којег се у јавном простору морамо заштитити и који мора бити најоштрије осуђен. Kошаркашки савез Србије и ја као председник Савеза ћемо увек бити ту да заштитимо како селектора тако и наше играче од таквих ствари. Kритике нису спорне, ми јесмо заслужили критике и нарочито су пожељне оне критике из којих можемо да извучемо нешто корисно за будућност. Али мора се јасно направити разлика између критика и примитивних увреда које смо нажалост имали прилику да чујемо и видимо.

– Следи нам наставак квалификација за одлазак на Светско првенство. Искрено се надам да ће проблеми који су на првом месту изазвани календаром такмичења бити у што већој мери превазиђени уз узајамно разумевање клубова, Савеза и селектора. Утакмице против Велике Британије и Турске су од кључног значаја и већ сада желим да позовем све који изражавају забринутост за српску кошарку, да ту бригу покажу тако што ће стати уз национални тим у овим квалификацијама.