Репрезентација Србије успешно је прошла европске квалификације за „FIBA U15 Skills Challenge“ за дечаке узраста до 15 година и обезбедила пласман на Светско ФИБА такмичење које је заказано за октобар ове године.

Репрезентација Србије је квалификације завршила као првопласирана у групи, пошто је ФИБА погледала и упоредила „снимке“ свих мечева у групи у којој су још биле репрезентације Белорусије, Албаније и Холандије.

У такмичењу у коме је потребно прећи полигон што брже и имати што мање поена, односно сабраних секунди, наш тим је победио Белорусију 113:136, Албанију 110:141 и Холандију 112:139.

Овај успех остварили су Филип Јоксовић (Бањица Мега), Саво Дрезгић (Партизан), Душан Ерић (Младост Чачак), Урош Шупут (Дунав Апатин) и Алекса Здравковић (ИБЦ). Поред групе у којој се налази наша репрезентација, постоје још две квалификационе групе (са четири и пет екипа), а ове три групе ће дати десет екипа које ће представљати Европу на финалном светском „FIBA U15 Skills Challenge“ такмичењу на коме ће укупно учествовати 32 екипе из целог света.

ФИБА је одлучила да, услед новонастале ситуације у целом свету због Ковид пандемије, организује ова такмичења која представљају он-лајн дуеле у кошаркашким вештинама. Свака екипа од пет дечака има задатак да правилно дода лопту (кроз специфичну мету), дриблингом око чуњева савлада одређени простор, да би погодили из пуне брзине шут са линије слободних бацања и са врха “капице”. Ово такмичење ФИБА је први пут организовала прошле године, али за категорију дечака и девојчица узраста од 17 година, због чињенице да услед светске пандемије није било могуће одржавање ФИБА Светског првенство за наведени узраст. Тест је успео, али је старосна граница померена на ниже, те се ове године такмиче петнаестогодишњаци.