Мушка 3х3 репрезентација Србије пласирала се у четвртфинале ФИБА 3х3 Европског првенства које се одржава у Паризу, а противник у четвртфиналу биће управо домаћин Француска.
Репрезентација Србије одиграла је данас своје мечеве у оквиру групе А и имала половичан успех, али је убедљива победа у првом мечу донела прво место у групи.
Први меч дана Србија је одиграла против веома квалитетне и неугодне рeперезентације Белгије и славила убедљиво са 20:13. Од првих минута меча Србија је била у предности коју је из минута у минут повећавала, појавише захваљујући изузетно квалитетној одбрани коју је играла, а из које су произашли и растерећени шутеви споља. Најефикаснији у тиму Србије био је Мајсторовић са 8 поена (3 убачене „двојке“), пратио га је Пашајлић са 7 (1), док је Васић убацио 4, а Ратков један поен.
Меч против наше репрезентације Украјинци су почели веома растерећено убацивши три двојке на самом почетку из тешких позиција. Међутим, наша репрезентација је српљиво играла и константно била „за петама“ противнику. Ипак, наш тим у овом сусрету није служио шит споља, али је понајвише на пораз од Украјине утицао изузетно чудан судијски критеријум (француског судије), који је два пута досудио техничку грешку нашој репрезентацији и неколико пута након дискутабилних одлука послао на линију слободних бацања противника. Украјина је славила на крају резултатом 21:17, у мечу у коме су погодили чак 7 слободних бацања и 5 „двојки“. У тиму Србије најрасположенији је био Васић са постигнутих 8 поена, Мајсторовић је убацио 5 (1), Пашајлић 3 (1), а Ратков 1 поен.
Упркос поразу од Украјине, Србија је заузела прво место у групи јер је у мечу између Украјине и Белгије славила Белгија резултатом 11:10, те је у створеном „кругу“ екипа са по једном победом Србија била убедљиво
најефикаснија.
Противник Србије у четвртфиналу је репрезентација Француске која је после убедљиве победе над Аустријом, у мечу са репрезентацијом Литваније одлучивала о првом месту у групи Ц. Литванија је у изузетно неизвесном мечу, у коме је до последњих минута „јурила“ резултат, славила резултатом 21:19, и на тај начин послала Француску у четвртфинале против Србије.
Дуел Србије и Француске је на програму сутра (у недељу, 12.септембра) од 15.10 часова. У случају победе наше репрезентације, полуфинале је предвиђено од 19:20 часова, а финале ЕП је од 22:05 сати.
Посећамо да се све утакмице ФИБА 3х3 Европског првенства могу пратити на званичном ФИБА 3х3 Јутјуб каналу на адреси:
https://www.youtube.com/c/FIBA3x3, као и на званичном сајту првенства:
http://www.fiba.basketball/3x3europecup/2021.