После врло успешних претходних ФИБА Е-спортс Опена, чак 60 националних тимова из целог света узеће учешће у предстојећем ФИБА Е-спортс Опену 3 који је заказан за 16. април и такмичиће се у е-кошарци.

Као и на претходном такмичењу, екипе ће бити подељене у шест регионалних конференција. По шест тимова ће се такмичити у конференцијама Југоисточне Азије, Африке и Средњег Истока, Северна и Централна Америка ће имати осам тимова, Јужна Америка седам, док ће се 27 екипа такмичити у европској конференцији.

У конференцијама Северне и Централне Америке и Европе, први пут до сада играчи ће се надметати и на PS5 конзоли као Next Generation дивизија, уз стандардну Current Generation дивизију која ће играти на PS4 конзоли.

Репрезентација Србије у е-кошарци такмичиће се у оквиру Current Generation европске дивизије, и то у саставу: капитен Лука Вујасиновић, Ријад Смаиловић, Милош Нићифоровић, Милан Кордић, Ненад Вељић, Никола Пешић и Винко Бабић.

Такмичење у оквиру ФИБА Е-спортс Опена 3 ће бити распорођено на три викенда, у зависности од конференције. Current Generation европска дивизија такмичиће се од 23. до 25. априла, а Next Generation европска дивизија од 7. до 9. маја.

Све утакмице ће бити преношене на ФИБА дигиталним каналима и друштвеним мрежама ФИБА.