У Крагујевцу је завршен још један РТЦ Кошаркашког савеза Србије, који је у две смене окупио 40 најталентованијих дечака 2008. и 2009. годишта. Дечацима 2008. годишта ово је била друга година рада, док су годину дана млађи дечаци први пут укључени у овај систем. Рад на РТЦ био је круна сезоне током које су се кроз окупљања на тренинзима Региона пратили најталенованији дечаци, који су касније позвани на камп у Крагујевцу.

Развојно тренажни центар КСС постоји од 1997. године, када је основан са циљем да се окупе и прате најталентованија деца, па и да се кроз концентрисан рад усмеравају и стичу правилне навике живота спортисте. Већина сениорских репрезентативаца је прошла кроз РТЦ.

И Ненад Крстић, потпредседник КСС за мушку кошарку, нагласио је важност РТЦ-а и подвукао.

– Опет смо имали две смене дечака, овог пута 2008. и 2009. годиште. Старија генерација ће од јесени да уђу у систем У15 селекције. То је нешто што смо увели прошле године и што се показало као доста добро. РТЦ нам је важан јер на тај начин пратимо и помажемо развој најталенованијих дечака.

Гордан Тодоровић, руководилац РТЦ и стручни сарадник за рад са млађим мушким селекцијама КСС, нагласио је да је крајњи циљ РТЦ да се добију играчи за сениорску репрезентацију, због чега КСС и негује РТЦ и сматра га битним.

– Ово је начин и да се деца стимулишу за бољи рад, да кроз рад са другом талентованом децом пробају да добију на мотивацији, да дођу и до нових сазнања, напредују, стекну правилне навике, да се усмеравају у правилан рад. Желимо да се деца правилно развијају.

Програм рада РТЦ су кошаркашки тренинзи и такмичења. Осим тога, Републички завод за спорт је обавио моторичка тестирања за обе генерације, као и психилошко тестирање старијих дечака. На крају програма, свако има свој лични картон и извештај.

– Осим онога што се дешава на терену, важно нам је и правилно понашање ван терена, како би деца схватила значај правилног спортског живота. Деца су радила одлично, били су фокусирани, видели су се помаци, како на тренинзима, тако и кроз утакмице. Важно је рећи да се овим не затвара селекција, да се  деца која сада нису била ту и даље прате. Ипак је реч о јако осетљивом узрасту, знамо да се деца различито развијају. Због тога се селекција не затвара и дечаци се константно прате кроз клубове и окупљања током године – рекао је Тодоровић.

РТЦ је поседио и Александар Глишић, координатор млађих мушких репрезентативних категорија и тренер У16 националног тима Србије.

У раду са овим талентованим кошаркашима 2009-ог годишта учествовали су тренери из Региона, Регионални стручни сарадници: Зоран Савић из Крагујевца и Саша Нешовић из Краљева, тренери из клубова: Милан Вељковић (Зајечар), Урош Мијаиловић (Младост Чачак), Урош Петровић (Стари Рас из Новог Пазара), Бранко Кнежевић ( Слобода – Ужице) и Душан Николић  (Партизан).

Такође, са талентованим кошаркашима 2008. годишта радили су Регионални стручни сарадници: Иван Здравковић из Лесковца и Младен Микић из Новог Сада. Тренери су били: Саша Перић – Партизан, Братислав Кнежевић – Напредак из Крушевца, Синиша Стошић Плејоф из Лесковца, Александар Ицић – Ваљевски о Милан Тубић – Константин из Ниша. Бригу о здрављу играча водио је Младен Стојановић – физиотерапеут.