Пред почетак квалификационог турнира за Светско првенство ове године у Аустралији, у „Хали спортова Ранко Жеравица“ одржана је пресс конференција на којој су говориле селекторка српског тима Марина Маљковић и капитенка Тина Крајишник.

Србија такмичење отвара у четвртак против Кореје, а за викенд ривали ће бити Аустралија и Бразил.

– Можемо да причамо о сва три наша ривала, али сваки пут волимо да идемо корак по корак и наш пун фокус у овом тренутку је на екипи Кореје, јер је то наша прва утакмица. Знамо сва три тима, спремне смо за турнир, али све наше мисли у овом тренутку су усмерене на први меч – започела је причу Марина Маљковић.

Упитана да наведе сличности или разлике у дуелу који је одигран у Токију на Олимпијским играма и мечу којим ће Србија отворити квалификациони турнир, селекторка је истакла да је ово потпуно нова утакмица.

– Имаћемо потпуно другачији приступ овој утакмици. Кореја има новог тренера, има нови тим. Имале су неке невероватне тренутке на Азијском купу који смо пратили, наравно… И ми смо другачији тим, ми смо тим у изградњи. У српској кошарци постоји традиција у креирању. Једном можете да креирате успех, али наша репрезентација је већ кренула у нови циклус изградње. То је кључни тренутак и зато сам одлучила да останем на клупи Србије, јер желим да поново изградим успех, као многи познати тренери који су то урадили у прошлости – на пример Ранко Жеравица, чије име носи дворана у којој ћемо играти. То су били велики градитељи и људи који су улазили у нове циклусе изградње српске кошарке, а то ми у овом тренутку радимо. Желим да истакнем да је наш лидер овога пута тим, као најјача могућа снага коју имамо у овом тренутку. Сто посто сам сигурна да је тим тај који доноси победе. Тако је увек са мном и мојим кошаркашким системом. Ми смо у екипном спорту и увек желим да имам снагу тима, снагу групе. Тако бирам играчице, тако бирам сараднике. Желим да ова група буде јак тим – закључила је Марина Маљковић.

Велики значај за наш тим биће чињеница да ће све мечеве играти пред домаћом публиком.

– Веома смо срећне што смо ми организатори овог турнира. Навијачи могу да нам помогну, јер можемо да осетимо њихову енергију. Играле смо већ један квалификациони турнир у Београду, пре две године, за Олимпијске игре. Тада је била сјајна атмосфера и надам се да ћемо и овога пута остварити наш циљ. Ово је нова ситуација за нас и имамо потпуно поверење у стручни штаб, а ми као играчице можемо само да пратимо и извршавамо оно што се од нас тражи. За нас је веома тешка ситуација, јер нисмо имале довољно времена да се припремимо, комплетирале смо тим тек пре три дана. Ово је велики изазов за нас и знамо шта значи квалификовати се на Светско првенство, где се борите против најбољих на свету. То је наш велики циљ и у овом тренутку све што можемо да урадимо је да искористимо сваки моменат да се што боље припремимо  – истакла је капитен тима Тина Крајишник.

Изабранице Марине Маљковић први меч играће у четвртак од 21.00 сат против Кореје, док су преостала два меча против Аустралије и Бразила на програму за викенд, такође од 21.00 сат. Пласман на Светско првенство обезбедиће две најбоље пласиране репрезентације уз Аустралију, која је већ обезбедила наступ као домаћин.