Жреб за Европско првенство кошаркаша 2022. године биће одржан 29. априла 2021. у 13.00 часова у „Верти Мјузик Холу“ у Берлину, објавила је ФИБА.

Репрезентација Србије налази се у првом шеширу, заједно са националним тимовима Шпаније, Грчке и Француске. Европско првенство ће се одржати од 1. до 18. септембра 2022. Такмичење у групама ће бити у Келну (Немачка), Милану (Италија), Тбилисију (Грузија) и Прагу (Чешка), док ће завршна фаза, односно елиминациони мечеви, бити одиграна у главном граду Немачке Берлину.

На Европском првенству 2022. учествоваће 24 репрезентације, подељене у четири групе са по шест тимова, које ће бити извучене из шест шешира направљених према ФИБА ренкингу.

ПРВИ ШЕШИР: Шпанија, СРБИЈА, Грчка, Француска.

ДРУГИ ШЕШИР: Литванија, Русија, Италија, Чешка.

ТРЕЋИ ШЕШИР: Пољска, Хрватска, Турска, Словенија.

ЧЕТВРТИ ШЕШИР: Немачка, Украјина, Финска, Грузија.

ПЕТИ ШЕШИР: Белгија, Мађарска, Израел, Велика Британија.

ШЕСТИ ШЕШИР: Босна и Херцеговина, Холандија, Естонија, Бугарска.

По устаљеном правилу, земље домаћини имају право да изаберу по једну „партнерску федерацију“ чија ће репрезентација играти у њиховој држави. Немци су већ изабрали Литванију, Чеси Пољску, док Грузија и Италија још нису донели одлуку, што ће морати да учине пре жреба.

Директан пренос жреба можете пратити на YouTube каналу ФИБА, као и преко фејсбук странице FIBA EuroBasket у четвртак 29. априла 2021. од 13.00 сати.