Српске кошаркашице пласирале су се у полуфинале Европског шампионата у Валенсији после тријумфа над домаћином резултатом 71:64! Србија ће се у суботу од 21.00 сат у дворани “Ла Фонтета” борити против Белгије за улазак у финале. У другом полуфиналу играће Француска и Белорусија. Ово је први тријумф Србије икада на Евробаскетима против Шпаније после шест пораза, од којих је четири било са разликом већом од 11 поена.

– Нису се још слегли утисци од синоћ, још размишљамо о томе шта се то јуче десило и начину на који се десило… Нисмо имале много времена да спавамо. Од адреналина нисмо могле да се опустимо, али имамо довољно времена до суботе увече до полуфинала да се физички опоравимо и на прави начин да се спремимо за следећег противника. Утакмица против Шпаније је баш била пуна набоја, промена и веома напета, али морам да признам да смо успеле да останемо у игри до краја, концентрисане заједно. Клупа је стално била уз пет играчица које су на терену. Марина је задржала контакт са нама без обзира на то колико је све било напето. Напокон смо успеле да дођемо до врха те планине који је за нас био недостижан и да победимо Шпанију – рекла је Соња Васић.

Србија је четврти пут у последњих пет наступа стигла до полуфинала Евробаскета, а први пут је на званичном такмичењу нанела пораз Шпанији, која први пут после десет година неће бити у прилици да се бори за медаљу.

– Имамо прилику да данас одмарамо и размишљамо о томе шта је било синоћ и да уживамо у сваком моменту. Девојке су стварно дале све од себе и, једноставно, како смо од почетка говорили, победио је бољи тим, а ми смо стварно биле боље у том моменту. Ја сам од првог момента веровала у све девојке, сматрала сам да имамо много искусне и веома квалитетне и кошаркашице и личности и нисам сумњала да је дошло време да се победи та утакмица – истакла је Саша Чађо.

Србија је други пут на овом шампионату добила утакмицу у продужетку, пошто је претходно на старту славила против Италије после додатног времена. На 53 утакмице на Евробаскетима до овог, Србија никада није играла продужетак. Такође, Србија је једини тим на овом Европском првенству који је добио две утакмице у којима је био у заостатку на полувремену.

– Наши дуели са Шпанијом су препуни емоција последњих година. За нас је ово била велика ствар. За све нас које смо дуго у овој екипи, јер имамо половину играчица из Будимпеште, овај четвртфинални дуел је имао огромну тежину и улог. То се видело када нам је досуђен онај фаул и када смо све пале у том тренутку. Међутим, онда смо добиле прилику да покажемо колико заслужујемо да победимо, а енергија на нашој клупи пред продужетак и у тајм-ауту је била фантастична. Ја седим, немам снаге, али толико сви скачемо и деремо се да се напуниш енергијом, створи ти набој да изађеш на терен концентрисанији и спремнији него икад. Мислим да јесмо спремне, јер је наш кондициони тренер урадио одличан посао да ми у продужетку доминирамо. На крају је било спуштање свих баријера. Већина играица је плакала. Хоћеш да се радујеш, а немаш снаге да се радујеш, тако да је заиста била мешавина миллион емоција, али, хвала Богу, свих добрих – закључила је Соња Васић.

Данас и сутра су на Евробаскету слободни дани. У суботу се прво играју мечеви за квалификације за Светско првенство наредне године. Од 18.00 часова игра се прво полуфинале Француска – Белорусија, а од 21.00 сат почиње дуел између Србије и Белгије.