У18 мушка репрезентација Србије окупиће се 21. јуна у Београду и одмах отпутовати на Златибор, где ће тренирати до 7. јула. Након тога, тим који води тренер Владимир Ђокић сели се у Вршац и наставља припреме до 18. јула, када прелази у Зрењанин, где остаје до 2. августа и краја припрема.

– Још не знамо где ће се одржати „Челенџер“, односно ко ће бити ривали. У сваком случају, у склопу припрема смо заказали две утакмице са У18 репрезентацијом Русије на Златибору, у Вршцу четири меча, два са У18 Словенијом и две против вршњака из Црне Горе. На крају, у Зрењанину ћемо одиграти две утакмице са У18 Македонијом.

Тренер Ђокић објашњава и стратегију позивања играча у наш јуниорски национални тим овог лета.

– Првобитан списак је морао да буде промењен услед прошлогодишњег одлагања Европских првенстава због пандемије Корона вируса. Ове године, идеја је била да играчи 2003. годиште буду носииоци репрезентације, уз неколико јако перспективних играча рођених 2004. године. Генерација 2003. је изузетно талентована, међутим, пошто овог лета поново нема Европског првенства, најперспективнији момци који тренутно могу да донесу превагу и могу да буду конкурентни пребачени су у У19 репрезентацију. Онда смо се двоумили да ли да подмладимо У18 екипу, јер ће се следеће године највероватније играти Европски шампионат на коме ће имати право да играју 2004. и млађи… Пошто ћу бити селектор тог тима, у договору са КСС и потпредседником за мушку кошарку Ненадом Крстићем, одлучили смо да екипу подмладимо годину дана и већ сада уђемо у добар сиастем рада и тренинга, да би следеће године надоградили започето овог лета са тим играчима као базом. На актуелном списку нема играча 2005. годиште, иако сам запазио пар изузетно талентованих момака, али, опет, у договору са КСС их нисмо стављали на наш списак јер имају такмичење у свом У16 узрасту.

Репрезентација Србије до 18 година на ФИБА „Челенџеру“ од 3. до 8. августа 2021. одиграће пет утакмица у пет дана.

– Сигурно да нам резултат није императив, нити морамо да будемо први… Наравно учинићемо све да побеђујемо, али ће тај турнир бити права припрема за следеће лето, да пробамо да на У18 Европском првенству 2022. године направимо врхунски резултат – објашњава тренер У18 Србије Владимир Ђокић.

На списку У18 репрезентације су:

Филип Боровићанин (Беко)

Илија Милијашевић (Динамик ВИП Пеј)

Ђорђе Ћурчић (Борац Чачак)

Сергеј Јеремић (Партизан НИС)

Момир Тонић (Партизан НИС)

Филип Радаковић (Црвена звезда мтс)

Лука Вудраговић (Црвена звезда мтс)

Огњен Матовић (Црвена звезда мтс)

Марко Крстић (Партизан НИС)

Радован Компировић (Мега Сокерб)

Алекса Милошевић (Динамик ВИП Пеј)

Јован Ристић  (Динамик ВИП Пеј)

Вук Богуновић (Варезе, Италија)

Андрија Радојевић (Црвена звезда мтс)

Павле Стошић (Сарагоса, Шпанија)

Никола Ђапа (Мега Сокерб)

Алекса Миленковић (Партизан НИС)

Стефан Јанковић (Борац Чачак)