ЦРНА ГОРА – СРБИЈА 75:87 (24:12, 15:26, 19:21, 17:21)

Женска кошаркашка репрезентација Србије победила је Црну Гору у трећем мечу Б групе Европског првенства у Валенсији, тако забележила све три победе у групи и директно се пласирала у четвртфинале, где ће у среду играти са победником дуела другопласираног из А групе Шпанијом и трећепласираног из Б групе Црном Гором.

Црна Гора је много боље отворила утакмицу и у трећем минуту повела резултатом 12:2. Србија је брзо ухватила прикључак и серијом 10:4 пришла на 16:12. Ипак, Црногорке су паметно чувале предност и на прву паузу отишле са пет поена вишка – 24:19.

Погодила је Чађо тројку на старту друге деонице, а онда одлична Крајишник и изједначила – 24:24. Ухватиле су тада наше девојке прави ритам, ушле у

серију погодака са дистанце и у 15. минуту повеле 33:26. Одлично су у овом периоду играле изабранице селекторке Марине Маљковић, после тројке сјајне Васић повеле и двоцифрено у финишу друге деонице – 45:33, али су Црногорке мини серијом 6:0 за само 40 секунди до великог одмора смањиле на 39:45.

Није служио шут наш тим на почетку треће четвртине, што је ривал искористио да приђе на 43:45. Уследило је неколико грешака Црногорки, па је у 25. минуту било 51:45 за нас. После тројки Брукс и Шкорић повећали смо на 60:51, а на последњу паузу отишли са „плус осам“ – 66:58.

Стекла је Србија у уводним минутима последње деонице поново десет поена предности, али су се противнице лако вратиле у игру и у 34. минуту пришле на 67:72. Међутим, Србија је одличном и сигурном игром брзо поново стигла до двоцифрене предности, коју је искусно и рутински сачувала до краја меча и више него заслужено славила.

Комплетну статистику можете видети овде

http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2021/game/2006/Montenegro-Serbia#tab=boxscore

ИЗЈАВЕ

Марина Маљковић, селекторка Србије

– Из авиона се види шта је добро, шта је лоше… Ово су утакмице где то лоше не може да се понавља, где немаш права на грешке, где мораш да радиш само и икључиво то добро и да се тога држиш „као пијан плота“. Морамо да се држимо тога што је било добро, да се на томе ради, да се на то фокусирамо. Да се на много већи ниво подигне концентрација, да би то остало тако. Свих ових година, увек је било на нама. Кога год да добијемо, против кога да играмо, никада не правимо калкулације. Нити ја, нити тим. Добили смо 2015. Француску која је у том тренутку била десет пута јача, јер смо ми одрадили посао како треба. Претходно смо у четвртфиналу добили и прејаку Турску. Па Аустралију у Рију, јер смо ми кренули како треба. Па исто тако и 2019, утакмицу за бронзу у Београду, која је била тешка после свега онога са Шпанијом. Па смо опет ми добро кренули… Ми смо битни! Од нас зависи! То је оно на шта се ослањамо и шта траба да нас радује. Ако ми одрадимо наше, да не зависимо ни од кога, можемо да имамо добру причу.

Све ово се видело у утакмици против Црне Горе.

– Све то види. И по разултату, и по свему. Не мораш да будеш кошаркашки много паметан, нити да познајеш прилике. Видиш по резулату. Какав је био у првој четвртини, а какав је у другој. Зна се шта је нама потребно, која је игра нама потребна. Нама је изузетно важно свих 12 играчица. Зна се да ја користим доста играчица у ротацији. То је био случај против Грчке, па и сада. Тим је тим. Свих 12 игра и за следећу утакмицу ће бити тако. Све су ми исте. Од прве до последње.

Следећа утакмица је четвртфинале. противник се још не зна…

– Гледаћемо утакмице, па ћемо видети шта и како. Припремићемо се, као и увек.

Јелена Брукс

– Можда не изгледам толико срећно и еуфорично, с обзиром на то да смо направиле велики корак ка испуњењу наших жеља. Не циљева, већ жеља. Одрадиле смо изузетно тежак посао…У ствари, одрадиле смо феноменалан посао! Сада можемо да удахнемо пар пута, да мало одморимо главе, да бисмо се припремиле за оно што нас чека четвртфиналу. Како год да нам се постави, тако идемо. Пратиле смо утакмице, пратићемо и бараж. Важно је да се одморимо, а онда када сазнамо против кога ћемо играти и да се припремимо за ту утакмицу.

Невена Јовановић

– Знале смо да ће да буде оваква утакмица. Знале смо шта нама доноси, а и какву мотивацију имају друге екипе. Можда нисмо добро почеле, али победа се рачуна. Мораћемо много да радимо, па да пробамо да у следећој утакмици исправљамо те грешке. Оно што нас краси је да свака девојка која уђе са клупе, допринесе на неки начин. Било да су то поени, скокови, одбрана… Онда смо прави тим, у коме свака има свој удео у победи. Када је реч о четвртфиналу, никад се нешто претерано нисмо бавиле калкулацијама, ко би могао да нам дође. Важно је да се одморимо, да не размишљамо о томе ко је противник…

Фото: ФИБА