Србија – Швајцарска 88:81 (21:21, 18:20, 19:28, 30:12)

У последњем, 6. колу квалификација за одлазак на Европско првентво, Србија је у Тбилисију савладала репрезентацију Швајцарске са 88:81. Иако је коначан пласман у групи Е био познат након 5. кола, оба тима су данас желела да победом окончају учешће у квалификацијама. У првој четвртини, Швајцарска је већим делом била у предности, али су „Орлови“ пред крај прве деонице дошли до изједначења (21:21).

У другој четвртини, Србија је имала 5 поена предности, али је тим Швајарске баш као и у новембарскoм дуелу вратио предност захваљујући погоцима за 3 поена.

У трећој четвртини, Швајцарци су наставили да погађају, па су у два наврата имали и 13 поена предности. Ротирао је селектор Кокошков играче, тражио петорку која ће агресивношћу и добром одбраном доћи до преокрета. Од минус 11 с краја треће четвртине, „Орлови“ су за мање од четири минута преко Анђушића, Аврамовића, Петрушева и Луковића дошли до минималне предности. Краткотрајан је био одговор Швајцараца, јер је репрезентација Србије тројкама Ребића и поенима Луковића успела да повећа предност и приведе утакмицу крају.

У тиму Србије, најефикаснији је био Филип Петрушев са 22 поена, док је Данило Анђушић додао 20, а Марко Луковић 10. Комплетну статистику са меча погледајте ОВДЕ!

Игор Кокошков, селектор репрезентације Србије је након утакмице изјавио:

– Задовољни напуштамо Тбилиси после две победе из две утакмице против тимова од којих смо у претходним мечевима изгубили. И Швајцарска и Грузија сва такмичења играју у истом саставу, дуго година су заједно, уиграни су и добро организовани, па морамо рећи да су у том сегменту доста испред нас јер смо ми и у овом „прозору“ имали доста нових лица у тиму. После информације да смо победом против Грузије остварили пласман на Европско првенство, мало смо у данашњи меч ушли емотивно испражњени. Нисмо приступили неозбиљно, већ једноставно је та испражњеност оставила одређени траг.

Данашња победа је важна и поред тога што утакмица није била ни лепа ни допадљива за гледање, циљ је остварен. Наш број изгубљених лопти говори о томе да напад није био течан, са друге стране нисмо их добро ни бранили. Имали смо проблема и са њиховом зоном коју нисмо успели да разбијемо шутем за три поена. Ипак, ову утакмицу је добио карактер играча који нису одустајали од победе и који су показали вољни моменат да све ураде како би се вратили у меч, дошли до победе и тако на најбољи могући начин завршили ове квалификације. Идемо даље, остварили смо циљ и сада се окрећемо наредним такмичењима. Желео бих да се захвалим играчима на доласку с обзиром на веома компликоване и незгодне околности и чињеницу да смо поново били у балону. Хвала им на томе што су на најбољи могући начин представљали своју земљу.