Женска У18 репрезентација Србије без пораза је завршила ФИБА Челенџер у Клатовима. Иако су и пре меча последњег кола против селекције Турске знале да ће, без обзира на резултат у том мечу, на крају подићи пехар, наше девојке су желеле да се победом опросте од овог турнира. У намери су и успеле – у последњем колу пала је Турска: 55:51 (13:17, 15:6, 8:12, 19:16).

После нешто споријег почетка, наше девојке у игру су се вратиле сјајном одбраном. Што је на неки начин постао и њихов заштитни знак. У другом кварталу ривалке су свеле на само шест поена и предност коју су тада освојиле, уз мање осцилације у игри, до краја су успеле да сачувају и дођу до победе.

Предводила их је одлична Јована Боричић, која је убацила 20 поена, уз 11 скокова. Дуња Зечевић је додала 9 поена и 6 скокова, а Бојана Талијан стала на 8 поена и 5 скокова.

Комплетну статистику можете видети овде.

После свега, Милан Видосављевић, селектор нашег тима, био је задовољан. У оцени турнира у Клатовима, рекао је:
– Пре свега, веома смо срећни и задовољни због освајања овог У18 ФИБА Челенџера. Када смо полазили на такмичење нисмо себи поставили прво место као примарни циљ, али смо се надали и веровали да то можемо уцинити из простог разлога јер смо одрадили стварно добар и веома озбиљан припремни период од шест недеља, где смо, захваљујући Кошаркашком савезу Србије и, пре свега, Ани Јоковић, имали изванредне услове за рад. Све је било подређено нама и фокусу на кошарку.

Селектор српских јуниорки је потом додао и:
– Иако смо знали да нас на овом турниру чекају веома јаке екипе, претежно из А дивизије, па и да у нашем саставу имамо чак девет дебитанткиња, нисмо хтели да дођемо овде туристички, већ да се покажемо у што бољем светлу. Већ на самом старту смо играли против домаћина, Чешке, и том победом смо скинули притисак са себе и дали себи ветар у леђа за остатак турнира. Следећа утакмица је била против европског вицешампиона – Литваније, која је била предвођена једном од највећих талената Европе – Јусте Јоките. Наше девојке су и ту показале да могу да се носе са најјачим екипама и да им је ту место. Након тога самопоуздање је стварно било велико и редом су падале Мађарска, Ирска и на крају Турска.

Посебно је задовољан чињеницом да смо турнир завршили без пораза.
– То је награда коју су девојке заслужиле за труд и посвећеност коју су имале током овог периода, као и одличну атмосферу која је била у насем тиму. Верујем да ће искуство које су скупиле овог лета бити од великог значаја у наставку њихових каријера. Такође сматрам да је ово био велики подстрек за нашу екипу, и да следеће године када буде било Европско првенство, наша екипа неће имати проблема да се врати у А дивизију, ако буде имала овакав приступ.
Захвалио бих се девојкама и целом мом тиму на свему урађеном у протеклом периоду. Било ми је стварно задовољство што сам имао ту част да предводим овакав колектив – рекао је Видосављевић.