ЧЕШКА – СРБИЈА 68:81 (15:20, 10:23, 24:17, 19:21)

У другом мечу на Европском првенству у Прагу, Србија је пред препуном „О2 Ареном“ савладала домаћина Чешку и забележила другу победу. Сутра је слободан дан, а у понедељак 5. септембра од 21.00 сат „Орлови“ играју против Финске.

Утакмица је почела са неколико промашаја на обе стране, а после четири минута било је нерешено – 7:7. У тим тренуцима је Јокић преузео иницијативу, почео да погађа под кошем и донео 14:7. Међутим, Чеси су се вратили са две тројке, а после десет минута било је 15:20.

Одлично је наш тим отворио другу деоницу, поенима Јокића и тројком Маринковића дошао у 12. минуту и до двоцифреног вишка – 27:15. Подигао је расположени Гудурић са шест везаних поена на 33:15, па Маринковић на великих „плус 20“ – 35:15. До одласка на полувреме Србија није искористила неколико напада, што је домаћин искористио да мало смањи разлику, али је поново било великих 43:25 за Србију.

Покушавали су Чеси и у трећој четвртини да се приближе, али је Србија била превише јака за њих, па је константно било двадесетак разлике, чак и највећих „плус 23“ после тројке Мицића у 27. минуту (58:35). У финишу четвртине, после неколико нереализованих напада нашег тима и промашених тројки, Чеси су коначно запретили серијом 14:2 за 49:60 на последњој паузи.

Није наша репрезентација најбоље почела последњи период игре, што је домаћин искористио са смањи на 53:62. Међутим, погодили су Ристић, па Мицић и поново подигли предност. Још једном се Чесима пробудила нада 2:11 пре краја (66:74), били су још неко време на осам поена минуса, а онда је минут пре последње сирене Маринковић тројком за недостижних 79:68 ставио тачку на овај меч.

Комплетну статистику можете видети овде

https://www.fiba.basketball/eurobasket/2022/game/0309/Czech-Republic-Serbia#tab=boxscore

# И против Чешке, у препуној „О2 Арени“, нашу репрезентацију је бодрило неколико хиљада Срба.

ИЗЈАВЕ

Василије Мицић

– Концентрација је кључ за овакву утакмицу, да се не улази мекано јер су Чеси ношени навијачима, пуни ентузијазма, иако без најбољег играча, играли слободно данас, али опет са доста карактера. Почетак утакмице је био добар, дао нам је пуно самопоуздања за наставак. Мислим да је данас кључ била енергија, а ово је било важно за нас јер из овог меча излазимо паметнији за једно искуство. На овом првенству већина тимова се адаптира у тренутку на противника, већина ће играти са малтене пет спољних са извлачењем Јокића, али ми имамо предности у односу на такав профил екипа, треба да их користимо и надоместимо наше недостатке.

Светислав Пешић

– Атмосфера је била изванредна, прави спектакл у којем су учествовали и наши навијачи. Ми смо их мало подигли почетком последње четвртине, можда је баш добро што смо имали овакву утакмицу пред оне које нас очекују. У другој четвртини смо демонстрирали одбрану коју желимо да играмо. Направили смо серију 17:2 захваљујући фантастичној одбрани и то је дало резултат. Мало смо се опустили у трећој четвртини, што није добро на оваквом турниру и важно је да будемо свесни да то не сме да се дешава у наредним утакмицама. Чеси су показали понос, шта би друго на 20-30 разлике, пред својим навијачима и били су доста агресивни. Интересантно да смо имали само седам изгубљених лопти, што је фантастично. Није никада добро да се губе лопте, али је све испод десет разумљиво. Радимо на томе да што мање губимо лопте. На крају смо мало изгубили организацију, притисли су нас преко целог терена, узимали смо неке шутеве не без разлога, већ јер су они играли добру одбрану. Сада је важно да од тога профитирамо и научимо шта нас очекује на овом турниру, на којем се игра скоро сваки дан. У недељу имамо прилику да мало одспавамо, и у петак смо имали утакмицу, иако ви мислите да је то била утакмица „левом руком“, не постоји таква утакмица. Ако противник није на нашем нивоу, онда игра меч године против нас што нам је много тешко…