Наше најбоље кошаркашице, актуелне европске шампионке, наћи ће се у првом шеширу жреба квалификација за Европско првенство 2023 (домаћини Израел и Словенија), који је заказан за петак 20. август 2021. у 11.00 часова у Минхену.

У првом шеширу ће бити и Шпанија, Француска, Белгија и Турска, што значи да са тим репрезентацијама не можемо да се нађемо у истој групи. Пошто је жреб полудиригован, Србија не може да буде у групи ни са екипама из шешира 2, 3, 6 и 7. Дакле, изабранице селекторке Марине Маљковић добиће противнике из шешира 4, 5 и 8.

У квалификацијама ће учествовати 38 националних тимова, подељених у десет група, осам са по четири тима и две са по три тима. Домаћини ЕП 2023. Израел и Словенија такође ће учествовати у квалификацијама. Сваки тим ће у својој групи са противницима играти један меч као домаћин и један као гост. На ЕП ће се пласирати првопласиране екипе из сваке од десет група и четири најбоља другопласирана тима. Приликом одређивања најбољих другопласираних екипа, брисаће се њихови резултати са последњепласираним екипама у групама са четири тима.

У случају да домаћини Израел и Словенија буду међу 14 репрезентација које су обезбедиле пласман на ЕП, на Евробаскет ће ићи следећи најбољи другопласирани тимови.

Квалификације за ЕП 2023. играће се у три „прозора“ – од 11. до 14. новембра 2021, од 24. до 27. новембра 2022. и од 24. до 27. фебруара 2023.

ШЕШИР 1: Шпанија, Француска, Белгија, СРБИЈА, Турска.

ШЕШИР 2: Белорусија, Русија, Италија, Грчка, Шведска.

ШЕШИР 3: Црна Гора, Велика Британија, Чешка, Словачка, Летонија.

ШЕШИР 4: Словенија, Украјина, Босна и Херцеговина, Мађарска, Хрватска.

ШЕШИР 5: Литванија, Пољска, Немачка, Бугарска, Румунија.

ШЕШИР 6: Холандија, Израел, Португалија, Луксембург, Данска.

ШЕШИР 7: Швајцарска, Ирска, Аустрија, Естонија.

ШЕШИР 8: Финска, Исланд, Северна Македонија, Албанија.