СРБИЈА – БЕЛГИЈА 74:73 (23:17, 9:19, 22:19, 20:18)

Србија је у финалу Европског првенства у Валенсији!!! Наше кошаркашице су у драматичном полуфиналу победиле Белгију 74:73 и у недељу 27. јуна од 21.00 сат бориће се за златну медаљу против Француске, која је данас савладала Белорусију 73:61!

Наш тим је сјајно отворио утакмицу, после четири минута сигурном игром стигао до 13:2 захваљујући девет поена Црвендакић. Белгијанке су покушавале да смање шутевима са дистанце, али је Србија наставила у сјајном ритму и после тројке уз додатно слободно бацање Црвендакић било је 19:8 у 8. минуту. Међутим, Белгија је погодила три тројке заредом и на крају прве деонице смањиле на 17:23.

Погодиле су Белгијанке још једну тројку на старту друге деонице и пришле на 20:23, али су наше девојке појачале одбрану и у 14. минуту повеле 29:24. Међутим, Алеман је нешто касније погодила још једну тројку за прво изједначење – 29:29, а онда и прво вођство Белгије – 31:29, 17. минут. Погодила је Чађо тројку, али је Алеман узвратила истом мером и донела свом тиму 36:32, колико је било на полувремену.

Држале су Белгијанке малу предност и у уводним минутима треће четвртине, да би после четири минута Андресон изједначила – 41:41. Ипак, наставиле су Белгијанке сјајно да шутирају за три поена, поново дошле до „плус четири“ у 26. минуту – 49:45. Узвратила је Црвендакић, па Јовановић тројком за 50:51 у 29. минуту, а на последњи одмор отишло се при резултату 55:54 за Белгију.

Погодила је Шкорић, па Васић на старту последње деонице за предност 58:55. Узвратиле су ривалке, па је уследила резултатска клацкалица, све до тројке Јовановић за 63:61 у 35. минуту. Поново је Белгија имала одговор и изједначила, да би Крајишник донела 65:63 у 37. минуту. После неколико промашаја на обе стране, Андресон је погодила за 67:63 на два и по минута пре краја. Смањиле су брзо Белгијанке, али је Васић погодила на 1:10 пре краја за 69:65, а онда и изнудила фаул у нападу на мање од минут пре краја. Промашила је Јовановић тројку, Делер погодила два пенала за 67:69. Фаулирана је Јовановић 20 секунди пре краја, погодила оба слободна бацања за 71:67. Погодиле су Белгијанке за 69:71, фаулирана је поново Невена десет секунди пре краја, погодила је прво и промашила друго слободно бацање – 72:69. Фаулирала је Брукс Лискинсову по мишљењу судија 7,9 секумнди пре последње сирене. Погодила је Местаг један пенал, па је фаулирана Брукс 6,9 скунди пре краја. Јелена је била сигурна за 74:70, али је Месдаг погодила тројку за 73:74 на 1,6 секунди пре краја. Наш тим је имао лопту, Брукс је бацила лопту, Месдаг је погодила али је истекло време и почело је славље Србије после пласмана у велико финале Европског првенства у Валенсији!

Комплетну статистику можете видети овде

http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2021/game/2606/Serbia-Belgium#|tab=boxscore

ИЗЈАВЕ

Марина Маљковић, селекторка Србије

– Огромне празнине после две изузетно стресне утакмице, пуне разних емоција, где је било потребно да превазиђемо себе. Криво ми је јер људи у Србији не знају каква је кошарка у Белгији, да смо ми сада добили тим који је мало бољи од нас. Упркос некој игри, која у већини утакмица није била онаква каква би требало да буде, како смо се договорили, али, на крају су одрадиле оно што је требало, што смо се договорили и добили смо утакмици.

Непотребно драматичну завршницу је објаснила речима:

– Тако је очигледно требало. То је резултат два изузетно тешка меча, стресна, са огромном потрошњом, емотивном, физичком… Онда то и не чуди. Од како су кренуле припреме, док сам шетала Београдом или Златибором, замишљала сам да играмо финале. То је огроман сан, који се остварио. Колегиница са клупе Француске има велику базу, и они су сваке године све јачи. Сада су натурализовали две Американке, две изванредне играчице које комбинују, добили су другу димензију коју нису имали. Страшан тим. Убедљиво најбољи тим на овом првенству, чије је полуфинале било лакше. Били су фаворити и 2015. Ми као и увек идемо тениском концентрацијом, да покушамо да наша борба буде на максимуму свих максимума и да видимо шта ће то да нам донесе. Борба  за дрес, борба за Србију. Желели смо да учинимо народ срећним. То није фраза, то нас покреће, посебно јер смо сада затворени од 14. јуна, као у затвору и много је тешко. У Француској није било тако. Био је страшан притисак, ментални и физички. Све је ово било доста тешко и жеља да учинимо људе срећним нам је дала још већу снагу. Потрудићемо се да не обрукамо када је та наша борбеност у питању.

Соња Петровић

– Ово је била утакмица коју смо само ми могле да изгубимо, не оне да нас победе. То сам рекла тиму у полувремену. У наставку је то стварно било „кидање“ до последњих атома. У финалу смо! Као да још тога нисмо свесне, због овог краја. Мало нас је тај последњи шут пресекао. Емоције нам се још нису свеле. Дефинитивно, за ову нашу генерацију, прича се завршава на први начин. Сада играмо утакмицу у којој немамо шта да изгубимо. Имамо загарантовану медаљу.

Александра Црвендакић

– Размишљала сам само о томе како да помогнем да бисмо отишли у финале. Цео тим је урадио прави посао. Много смо тренирале, много смо уложиле труда и рада. Заслужиле смо да уђемо у ово финале и да се боримо за злато. Француска нам је свима добро позната. То су све играчице европског, високог нивоа, али, нико није непобедив. И ако ми будемо играле нашу игру, ценим да ће бити добро.

Тина Крајишник

– Не могу да објасним колико сам поносна што сам овде, колико сам поносна на све девојке, на стручни штаб. Ово је буквално био тренутак за који се живи. Само ми знамо колико смо уложили. Та енергија коју имамо међусобно, довела нас је довде. Јесмо грешиле на крају, довеле смо и себе и друге до лудила. На крају је победило то што смо имали су себи. Све је могуће у финалу и треба да верујемо. Финале се игра са набојем свих емоција, свом енергијом која је остала, са највећом жељом. Верујем да можемо много боље и да не доведемо неку утакмицу у драму, да коначно одиграмо утакмицу којом ћемо бити потпуно задовољне.

Фото: ФИБА