Генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Златко Болић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, директорка УНИЦЕФ у Србији Дејана Костадинова и генерални директор НЦР Србија Стефан Лазаревић, отворили су прво потпуно инклузивно игралиште у Београду. Игралиште је осмишљено и опремљено тако да деца са сметњама у развоју и без њих могу заједно да се играју.

Инклузивно игралиште на Ади тек је друго игралиште у Србији које је изграђено на основу консултативног процеса са децом и њиховим породицама, у нади да ће игралиште служити као модел за будуће објекте за игру широм Србије.

– Постоји много дечијих игралишта у Београду и широм Србије, али није много њих у потпуности доступно деци са инвалидитетом, а ни потпуно инклузивно да обезбеди деци да могу да проводе време са другом децом на равноправној основи у учењу, интеракцији и забави. Драго нам је што сада имамо ово игралиште на Ади Циганлији, игралиште које је приступачно и омогућава деци са различитим врстама физичких, сензорних и интелектуалних сметњи да имају смислено искуство играња и учења са својим вршњацима. У исто време, родитељи деце са сметњама у развоју биће спремни и нестрпљиви да одведу своју децу на ово игралиште и уживају гледајући их како се играју сигурно и безбедно са другом децом. Ово је модел игралишта које ћемо изградити на новим локацијама и захваљујем УНИЦЕФ, НЦР фондацији и Кошаркашком савезу Србије, као и нашој репрезентацији на сарадњи око ове важне иницијативе – изјавио је Зоран Радојичић, градоначелник Града Београд.

Инклузивна игралишта помажу да се интегришу деца са сметњама у развоју и њихове породице у њихове заједнице, зато Кошаркашки савез Србије и кошаркашка репрезентација Србије подржавају ову иницијативу.

– Ми смо спортска нација, Кошаркашки савез Србије је један од најјачих брендова наше земље и на то не треба трошити речи. Што се нас у КСС тиче, пружамо велику пажњу млађим категоријама. Драго ми је што је Кошаркашки савез Србије подржао УНИЦЕФ, када се појавила иницијатива да КСС учествује у једној оваквој акцији, нисмо се двоумили. Овом приликом бих се захвалио целом стручном штабу сениорске репрезентације Србије и играчима који су на једној пријатељској утакмици издвојили свој новац, свој ауторирет и своје име и учествовали у овој акцији. Сигурно да нам је много драго што такав пример, који смо следили у том моменту, сада следе и ове иозбиљне компаније које ће убудуће учествовати у изградњи оваквих терена. Морамо да обраћамо пуно пажње на децу у ово данашње време, да им омогућимо услове за игру и бављење спортом и рекреацијиом. То је улога свих нас, сматрам да овакав пример треба да следе и остале организације, спортске и привредне, и да помогну изгрању оваквих тренера. Када је реч о Кошаркашком савезу Србије, увек ћемо бити ту да се укључимо у било какаву акцију овог типа… – рекао је Златко Болић, генерални секретар Кошаркашког савеза Србије.

Инклузивно игралиште у Београду је осмишљено у циљу промовисања социјалне интеграције деце са сметњама у развоју и без њих. На њему се налази љуљашка, два комплета музичких инструмената за свирање на отвореном за децу са сензорним сметњама, вртешка, три њихалице и кућица за игру.

– Инклузивно игралиште на Ади Циганлији је доступно и прикладно за свако дете. Истовремено, помоћи ће деци са сметњама у развоју и инвалидитетом да учествују у заједничким активностима са другом децом, да буду мање изолована и да се и они и њихове породице интегришу у заједницу. Инклузивно игралиште ће допринети смањењу стигме и дискриминације и неједнакост са којом се ова деца сусрећу. Наравно, да би се то постигло, неопходно је да се позабавимо основним покретачима неједнакости и уложимо у изградњу правичности! Ово инклузивно игралиште је корак у правом смеру – истакла је Деjана Костадинова, директорка УНИЦЕФ у Србији.

НЦР фондација је препознала потребу за унапређењем социјалне инклузије деце са сметњама у развоју и склопила партнерство са УНИЦЕФ у циљу моделирања и изградње инклузивних јавних игралишта у Србији.

– НЦР је глобална корпорација у којој се различитости препознају и поштују. Ми негујемо инклузивно радно окружење у коме се према свим људима поступа на исти начин. У име корпорације, филантропске активности у локалним заједницама у којима НЦР послује, подржава НЦР фондација. Поносни смо што поново сарађујемо са УНИЦЕФ на још једном значајном пројекту који има за циљ унапређење социјалне инклузије деце са сметњама у развоју у Србији. Поред игралишта које имамо част да данас отворимо, заједно са УНИЦЕФ подржали смо и изградњу инклузивног игралишта у Ћићевцу – првог инклузивног игралишта у Србији које је изграђено по замисли деце. Наставићемо да подржавамо пројекте који доприносе побољшању живота деце са сметњама у развоју, јер свако дете заслужује шансу да превазиђе препреке са којима се суочава и постигне успех – рекао је Стефан Лазаревић, генерални директор НЦР Србија.

ФОТО: © UNICEF Serbia/Vas