Женска кадетска репрезентација Србије – играчице не старије од 16 година – уписала је и трећу победу на ФИБА Челенџеру у Сан Фернанду. После нешто споријег старта и преокрета у другом, затим и последњем периоду, тим који води Биљана Станковић победио је Украјину – 59:51 (2:6, 26:15, 11:6, 20:14)

Последњи меч на турниру у Шпанији наше девојке играју сутра од 14,30 часова против Хрватске. Како је прво место – самим тим и пласман на Светско првенство игачица до 17 година, догодине у Мађарској – већ у рукама Шпаније, меч Србије и Хрватске одлучиће ко ће заузети другу позицију. На њу „претендује” и Мађарска.

Звучаће невероватно, али наше девојке су у првом периоду убациле само два поена, били су дело Марије Авлијаш у петом минуту меча. Срећом, ни Украјинке на другој страни нису биле расположеније, па је овај део игре завршен са скромних 2:6.

Да је то био сам кризни тренутак, било је јасно већ у другој четвртини. Истина, Украјина се прва ослободила грча и повела 8:14. Јана Весић је покренула серију Србије. Низали су се добри напади нашег тима који је на мало више од три минута пре одласка на велики одмор повео девет разлике – Марија Авлијаш је погодила тројку за 24:15. Били су то тренуци када су наше девојке преузеле контролу над утакмицом.

Наравно, било је исувише рано за доношење било каквих закључака. Украјина није намеравала да одустане. У неколико наврата током трећег периода, наше ривалке су успеле да приђу на само два поена заостатка. На тој удаљености се отишло и на последњи мали одмор. И то тако што смо у последњој секунди примили кош за 39:37.

Серијом 10:2, за пет минута последњег периода Украјина је поново преузела вођство – 41:47.  Налет је прекинула Авлијаш са пенала. Потом је везала и четири брза поена и вратила Србију у меч – на три и по минута пре краја, на семафору је стајало 46:47. И пред последња два минута убацила је два пенала за минус један – 48:49. Да би Ана Милановић, са истог места неколико секунди касније, вратила предност нашем тиму – 50:49.

Добра контрола дефанзивног скока, добра одбрана и четири брза поена – Авлијаш па Јована Поповић – повисила су предност Србије на 54:49. До краја је остало 48 секунди, а наш тим је био пред победом. Украјина  је покушала брзом тројком после тајм-аута, али није јој та идеја прошла. Поени Јоване Поповић, па неспортска грешка на Јани Весић, били су знак да ће Србија чак и прилично убедљиво славити у овом мечу.

И сада је Марија Авлијаш била први стрелац Србије, меч је завршила са 35 поена – шут из игре 13-31 – имала је и 7 скокова. Јована Поповић је убацила 7 поена, уз 5 скокова, али и 6 украдених лопти, Јана Весић је такође стала на 7 поена.

Комплетну статистику можете видети овде