Репрезентација Србије до 19 година, победом је завршила такмичење по групама на Светском првенству у Летонији. У последњем колу, после преокрета у другом полувремену, Орлићи су савладали домаћина: Србија – Летонија 71:70 (16:24, 16:21, 19:8, 20:17)

Наш тим тако у осмину финала иде са прве позиције у групи и у првој елиминационој фази играће против Јапана. Тај меч на програму је већ сутра.

Али, да би на крају славили победу, изабраници тренера Зорана Лукића морали су да уложе озбиљан напор, па и да се врате из двоцифреног минуса. Први пут су повели тек у 32. минуту. Ипак – успели су да остану мирни и пронађу пут до победе.

Тројком Филипа Шкобаља, Србија је пред последњи минут повела – 68:67. Имала је напад којим је могла да мирније уђе у завршницу. Међутим, Михајло Петровић који је претходно везао седам поена, овог пута није погодио са дистанце. Стефан Тодоровић је направио фаул под кошем. После слободних бацања Летоније, Србија је кренула у напад који је завршен тројком Тодоровића, за 71:68. Испоставило се и победу.

На другој страни, Летонија јесте погодила – Мацоха је био прецизан. Недовољно. У преосталих 2,9 секунди Србија је успела да сачува минимални капитал и прослави победу.

Иначе, почело је у ритму који је више одговарао домаћину. Летонци су рано повели и натерали наш тим да више од 30 минута јури заостатак. Али, наши момци нису одустајали. У трећем периоду су успели сасвим да се врате у игру. Пре свега, много бољом одбраном и контролом скока, али највише захваљујући Николи Јовићу који је у нападу био права покретачка снага Србије.

Убрзо је дошло и прво водђсто – Лазар Стефановић је у 32. минуту убацио слободно бацање после техничке грешке тренеру Летоније за 56:55. Утакмица је добила потпуно другачији ток, али завршена је тек тројком у последњем нападу.

Овог пута, селектор Лукић је мало скратио ротацију, а тројица играча су меч завршили са двоцифреним учинком – Никола Јовић је био први стрелац са 16 поена, Михаило Петровић је додао 12, а Војин Медаревић 11.

Комплетну статистику можете да погледате овде