Репрезентација Србије до 19 година, победом је стартовала на Светском првенству у Летонији. Изабраницима тренера Зорана Лукића било је потребно мало времена да ухвате прави ритам, али у наставку су успели да сломе неугодне ривале и такмичење отворе победом: Иран – Србија 67:88 (19:14, 14:22, 17:22, 17:30)

Баш као и свака прва утакмица на неком такмичењу, а посебно овакве у којима важите за фаворита, и ова је била доста тешка за српски тим. Иран – потпуно атипичан ривал – успео је да наметне свој ритам и да већ половином првог периода дође до осетнијег вођства – 14:7.
Није било места паници и ништа ту није било решено. Чак ни кад је Иран почетком другог периода отишао на 22:14.

Само је требало да наши момци наставе да играју. И да се спусте у став. То су и урадили. Већ је у другом периоду то била потпуно друга слика, да би поенима Матије Белића Србија закључила серију 10:0 и повела – 24:22. Клацкалица је потрајала до одласка на велики одмор, али су ствари почеле да се мењају по повратку екипа из свлачионце.

Одлична одбрана зауставила је Иранце на само четири поена у првих пет минута утакмица. На другој страни, Орлићи су ушли у серију и поенима Лазара Стефановића дошли и до прве двоцифрене предности – 48:37, половином трећег периода. Посебно убитачни били су из контранапада. Зато је одбрана била важна.

То су били тренуци када је Србија преузела контролу над утакмицом. Иран до краја јесте претио, али сваку назнаку опасности наш тим је успео да отклони и без стреса утакмицу приведе крају.
Селектор Зоран Лукић је шансу дао свим играчима. Четворица су била двоцифрена: Шкобаљ је убацио 17, Стефановић 15, Ђуришић 14, Јовић 12.

Комплетну статистку можете да видите на следећем линку:

http://www.fiba.basketball/world/u19/2021/game/0307/Iran-Serbia#|tab=boxscore