Репрезентација Србије до 19 година није успела да освоји бронзу на Светском првенству у Риги. Баш као и у полуфиналу, и сада је за изабранике селектора Зорана Лукића, кобан био последњи период. То је Канада искористила, окренула резултат и славила победу – 101:92 (33:22, 17:32, 24:20, 27:18)

Добар старт, брзих 6:2. Али и реакција Канаде, која је у наредним минутима потпуно загосподарила тереном. Тако је почео меч за треће место на Светском првенству у Риги. Одбрана коју су у тим тренуцима играли наши момци није много отежавала посао Канађанима који су почетком другог периода повели и 15 разлике – 37:22.

Баш тада, изабраници тренера Зорана Лукића као да су схватили да и они могу нешто да се питају на овом мечу. Али да је потребно да се спусте у став.

Михајло Мушикић је од почетка био ударна снага Србије. Погађао је са дистанце, једнако успешно као и из рекета. Али, морао је још неко. На пример – Лазар Јоксимовић. Тандем дугајлија, уз велику помоћ Михајла Петровића и његових тројки, био је најзаслужнији што се Србија до краја првог полувремена не само вратила из дубоког минуса, већ је и повела. На велики одмор отишла са четири поена вишка – 54:50.

У наставку се у игру укључио и Лазар Стефановић, наши момци су врло брзо отишли и на двоцифрену разлику. Баш после поена Стефановића, у акцији која је почела добром одбраном Петровића, настављена сјајном асистенцијом Јовића, а завршена закуцавањем Стефановића. Уз фаул. Тим потезом закључена је серија Србије 7:0, за плус 11 61:50, после мало мање од два минута игре у наставку.

Држали су се Орлићи на дистанци још неко време. Али је било јасно да се Канада пробудила и вратила у ритам са почетка утакмице. Зато је и резултат почео да се мења. Све док Канада на 52,7 секунди пре краја треће четвртине није повела – Матурин је погодио за 73:72.

Како је кренуо последњи период, Канада је наставила где је стала – серијом 8:2 за мало мање од три минута побегла је на 82:76. Успела је Србија да ухвати прикључак још једном. Четири и по минута пре краја Јоксимовић је погодио за минус два 84:86, али је у наредном нападу Јовић непажљиво на шуту за три фаулирао Матурина, иначе најзаслужнијег за велики повратак Канаде.
Убрзо је и предност момака из земље јаворовог листа опет била двоцифрена – 94:84, три минута до краја.

Сви напори које је наш тим до краја уложио, како би се још једном вратио у игру, нису уродили плодом. Бронзана медаља је отишла у Канаду.

Најефикаснији у редовима Србије био је Михајло Мушикић који је убацио 25 поена, имао 6 скокова, али и 6 изгубљених лопти. По 16 су додали Михајло Петровић (уз 7 асистенција) и Лазар Стефановић (5 скокова и 6 асистенција), Лазар Јоксимовић је убацио 15 (7 скокова), а Никола Јовић стао на 14 (6 скокова).

Комплетну статистику можете видети овде.