Борд ФИБА Европе, путем видео-конференције, установио је календар такмичења женских и мушких млађих репрезентативних категорија за 2021. годину. На дневном реду су била и европска клупска такмичења под јурисдикцијом ФИБА у сезони 2020-2021. Наравно, ови календари ће бити валидни уколико не буде пандемије вируса Ковид-19…

Борд је потврдио и да ће већина домаћина европских првенстава планираних за минуло лето остати иста, док су изузеци ЕП У20 А дивизије за кошаркаше и ЕП У20 А и Б дивизије за кошаркашице. Европска „Кућа кошарке“ ће ускоро отворити конкурс за нове домаћине ова три турнира, а одлука ће бити донета на састанку Борда у новембру.

Када је реч о европским клупским ФИБА такмичењима, ускоро ће бити организован састанак свих клубова учесника женске Евролиге и националних федерација, како би се нашао најбољи начин да се омогући путовање клубова и почетак квалификација крајем текућег месеца, док би редовна сезона требало да почне средином октобра 2020. Почетак сезоне Еврокупа за кошаркашице померен је на 10. и 17. децембар 2020. када ће се одиграти две квалификационе рунде, а регуларна сезона би требало да почне 7. јануара 2021. са 32 тима распоређених у осам група по четири екипе. Најбољих 16 екипа ће у осмину финала, када почињу елиминационе рунде.

Почетак ФИБА Европског купа за мушкарце померен је за 6. јануар 2021. Нема промена у систему такмичења, па ће екипе бити подељене у шест група по четири и једну групу са три екипе. Два најбоља тима из сваке групе и два најбоља другопласирана ће у осмину финала, која ће се играти по нок-аут систему.

Наравно, да ли ће све бити овако зависи од ситуације са вирусом Ковид-19 на глобалном нивоу.

Борд ФИБА Европа овом приликом упознат је и са текућим припремама за ЕП 2022. за сениоре и ЕП 2021. за сениорке.

Календар такмичења на којима ће следећег лета учествовати млађе женске и мушке репрезентације Србије изгледа овако:

КОШАРКАШИ

ЕП У20 Б дивизија   16-25. јул               Тбилиси (Грузија)

ЕП У18 А дивизија   31. јул-8. август    Коња (Турска)

ЕП У16 А дивизија   13-21. август          Скопље (Македонија)

КОШАРКАШИЦЕ

ЕП У20 A дивизија   3-11. јул                 /

ЕП У18 Б дивизија   23. јул-1. август   Оберварт, Гусинг (Аустрија)

ЕП У16 Б дивизија   5-14. август           Сарајево (БиХ)