Међународна кошаркашка федерација ФИБА одлучила је да се због пандемије Корона вируса квалификације за сва континентална првенства играју у „балонима“.

„Узимајући у обзир здравље и безбедност играча, тренера и званичника, а на основу препоруке Медицинске комисије ФИБА и Комисије за такмичења ФИБА, Извршни комитет ФИБА је у вези предстојећих „прозора“ квалификација за континентална првенства у новембру 2020. и фебруару 2021. донео следеће одлуке:

– Све утакмице оба предстојећа „прозора“ треба да се играју у „балонима“, уместо домаћих и гостујућих утакмица, уз сагласност државних здравствених власти домаћина и у складу са ФИБА здравственим протоколима (укључујући PCR тестирање и контролисани улазак у безбедно окружење у граду у коме је такмичење).

Сваки „балон“ састојаће се од четири или осам тимова (једна или две квалификационе групе). О домаћинима ће се одлучивати на регионалном нивоу и биће одређени у наредном периоду.

ФИБА ће свакодневно наставити да прати ситуацију са пандемијом Covid-19 вируса и по потреби слати даље информације у вези са ФИБА такмичењима“ – саопштила је ФИБА.